Spomen-ploča na zgradi bivšeg MUP-a u Srebrenici

Predstavnici Istočne alternative postavili su juče na zgradi stare policijske zgrade ploču nevino stradalim civilima srpske nacionalnosti.

Predstavnici Bošnjaka u srebreničkoj vlasti izdali su zajedničko saopštenje kojem su postavljanje ploče nazvali provokacijom i uvredom za bošnjačke žrtve. U nastavku je saopštenje:

“ Saopćenje za javnost

Osuđujemo najnoviji vid provokacije upućene žrtvama genocida i to manje od mjesec dana pred još jednu godišnjicu obilježivanja srebreničkog genocida  i postavljanje ploče na zgradi stare policijske stanice u Srebrenici. Ovo je još jedan dokaz majorizacije Bošnjaka u RS, a posebno u Srebrenici od onih koji bi najradije željeli da Bošnjaka nema na ovim područjima. Postavljanje ploče izvršio je Vojin Pavlović iz Istočne Alternative bez ikakve saglasnosti hinjski i bez ikakve najave.

Tražimo od nadležnog odjeljenja da postupi po zakonu i izvrši uklanjanje nelegalno postavljene ploče. Pozivamo načelnika Srebrenice Mladena Grujičića i srpske predstavnike da se ograde od ovog čina i da zajedno doprinesemo što mirnijem i dostojanstvenijem obilježivanju srebreničkog genocida i stradanja srpskog naroda.

Nedib Smajić, predsjednik SO Srebrenica

Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika opštine Srebrenica“, navedeno je u saopštenju.

Predstavnici Istočne alternative kažu da ovo udruženje želi samo istinu. Dozvolu za postavljanje ploče tražili su od opštinskih vlasti, ali kažu, nisu dobili nikakav odgovor.

„Ploča je postavljena samo za dokazivanje istine o stradanju Srba na ovim prostorima i na području opštine Srebrenica. Kao što je poznato, stara zgrada policije, zgrada osnovnog suda i još neki objekti u Srebrenici bili su logori za Srbe, od 1992. do 1995. Ja nemam za to nikakvo odobrenje, ali nemaju ni drugi. Ja sam još u februaru 2017. godine tražio odobrenje za postavlajnje ove table, nisam nikad dobio odgovor. Otkud sad da je odjednom zabranjeno? Ako je donesena ta odluka, onda mora biti primjenjivana na sve. Mi smo ovdje da tražimo ravnopravnost, jer ako jedna strana može da obilježava mjesta stradanja, tako mora i druga strana“, rekao je za UPSMedia Vojin Pavlović, predsjednik Udruženja „Istočna laternativa RS“.

Od Komunalne policije Srebrenica zatraženo je da spomen-ploča bude uklonjena, jer nema potrebne dozvole. Komunalna policija nadležnost je prenijela na Komunalno preduzeće. Ukoliko ploča bude uklonjena, iz Organizacije porodica zarobljenih i pogunlih boraca i nestaliih civila opštine Srebrenica poručuli su da će zahtjevati da se uklone, kako su rekli, i na isti način postavljena bošnjačka spomen-obilježja.

Nova vijest

Sinoć je ploča (20. jun 2019.) skinuta, kako je za naš portal rekao Vojin Pavlović, po nalogu načelnika opštine Mladena Grujičića.

„On je angažovao privatnu firmu koja je skinula ploču. Ja ću u ponedjeljak ujutru na konferenciji za medije, obavjestiti javnost o mojim daljim koracima“, rekao je danas Vojin Pavlović.