SO Srebrenica: Doneseni zaključci o situaciji u Prvoj osnovnoj školi Srebrenica

Na današnjoj tematskoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica, usvojena je odluka o utvrđivanju poreske stope za oporezivanje nepokretnosti na području ove lokalne zajednice. Iako je sjednica bila tematski vezana za porez, na dnevni red su uvrštena i posljednja dešavanja u Prvoj osnovnoj školi Srebrenica.

Na početku sjednice odbornici su obaviješteni da je na mjesto preminulog Hakije Meholjića u SO Srebrenica došao Hamdija Husejnović, koji će predstavljati „SDP i biti odbornik SDP-a, dok se ne izjasni drugačije“.

Nakon usvajanja odluke o porezu, na sjednici SO Srebrenica uslijedila je višesatna rasprava o posljednjim dešavanjima u Osnovnoj školi. Svima je cilj pronaći najbolje rješenje, kaže načelnik opštine.

„Ja sam zahvalan svim učesnicima i svima onima koji su glasali da donesemo zaključke koji će rezultirati vjerovatno nekim dobrim rješenjima, ali bez razgovora se ne može ni doći do rješenja. Ova spinovanja medisjka koja su nastala usljed problema produbila su problem više i mislim da je to pogrešan pristup rješavanju bilo kog problema, posebno u Srebrenici“, izjavio je načelnik opštine Mladen Grujičić.

Jednoglasnom odlukom odbornika, usvojena su tri zaključka. Formirana je i komisija koja ima zadatak da predloži potencijalna rješenja i dostavi izvještaj odbornicima.

„Mislim da smo mi svim ovim zaključcima sve definisali što treba i komisija sačinjena od svih relevantnih institucija i nosioca funkcija, ja se nadam da će ovo ići u dobrom smjeru, da će pomoći da se neke stvari iz zahtjeva roditelja što brže riješe i da ćemo raditi dalje u istom smjer“, rekao je Nedib Smajić, predsjednik SO Srebrenica.

Još jednom je napomenuto da situacija u Prvoj osnovnoj školi ne smije biti politizovana niti korištena u izborne svrhe.

„Svi oni koji pokušavaju na ovakvim primjerima da pokupe jeftine političke poene, s obzirom da je izborna godina, to treba rade negdje drugo. Interesi djece u ovoj lokalnoj zajednici su iznad svih pojedinačnih interesa i bilo koje političke partije“, rekao je Dragić Glišić, potpredsjednik SO Srebrenica.

Komisija ima zadatak da sačini izvještaj, te da predloži rješenja i dostavi SO Srebrenica, a izvještaj i rješenja će biti razmatrani na prvoj narednoj sjednici SO.

Zaključci sa sjednice:

  1. Skupština opštine Srebrenica je opredjeljena da se situacija u JU „Prva osnovna škola Srebrenica“ rješava na civilizovan i demokratski način, u cilju prevazilaženja trenutnog stanja, a u cilju bolje budućnosti škole i učenika, te osuđuje svaki vid nacionalne, vjerske netrpeljivosti, svaki vid mržnje, a pogotovo u institucijama obrazovanja.
  2. U cilju rješavanja nastale situacije u JU „Prva osnovna škola Srebrenica“, formira se komisija u sastavu: načelnik opštine, predsjednik i potpredsjednik SO, zamjenik načelnika, te odbornici: Momčilo Cvjetinović, Suljo Čakanović, direktor JU „Prva osnovna škola Srebrenica“ Dragi Jovanović, član Školskog odbora Nermin Alivuković, te predstavnici roditelja bošnjačke i srpske nacionalnosti.
  3. Komisija ima zadatak da sačini izvještaj, te predloži rješenja i dostavi izvještaj SO Srebrenica, koji će biti razmatran na prvoj narednoj sjednici SO Srebrenica. Izvještaj Komisije će obuhvatiti probleme na koje su ukazali roditelji djece u svojim zahtjevima. U svom radu Komisija će voditi računa da sve odluke i rješenja donese konsenzusom. Komisija u svom radu treba voditi računa o zakonima i propisima u oblasti školstva i obrazovanja.