Smail Dudić – priprema ogrjevnog drveta za potrebe stanovništva

28.10.2020 Piše: urednik

Smail Dudić ima 40 godina i nastanjen je u srebreničkom selu Osmače. Otac je trojice dječaka, a u porodici niko nema stalan posao. Osnovni izvor prihoda Smail godinama pronalazi u pripremi drveta za ogrjev lokalnom stanovništvu u opštini Srebrenica. Uz to, petočlana porodica Dudić se bavi i poljoprivredom. Uzgajaju razne poljoprivredne kulture i bave se ovčarstvom, a imaju i kravu.

Smail je podržan kroz projekat ,,Socio-ekonomsko jačanje i inkluzija ugroženih porodica u opštini Srebrenica’’, koji provodi organizacija SOS Dječija sela BiH, a finansiran je od strane Austrijske razvojne agencije. O svom dodatnom zanimanju nam je rekao:

,,U Programu organizacije SOS Dječija sela nastupio sam sa poslovnom idejom koja je obuhvatila nabavku motorne testere i na taj način sam podržan. Duži niz godina, nekih petnaestak, bavim se eksploatacijom šume i pripremom drveta za ogrjev. Više osoba kupuje šumu, a ja to eksploatišem, isječem, izvučem, iscjepam i dostavim kupcima. Cijena drveta zavisi od toga da li su u metaricama, klocevima ili su iscjepana. Većina kupaca su iz opštine Srebrenica i najviše do njih dolazim na preporuku ranijih kupaca. Imam problem sa transportom od ove godine. Do prošle godine moj brat je imao kamion, a sada ja moram da platim nekoga i to smanjuje dobit. Od ostalih djelatnosti, možda je lakše nabrojati čime se ne bavimo nego čime se bavimo, tu je stočarstvo, plastenička proizvodnja, itd. Ako bih morao izdvojiti najveći problem u našoj opštini, to bi bilo malo tržište i nedostatak ljudi’’.

Na Sajmu preduzetništva koji je održan prethodne godine Smailova poslovna ideja je proglašena za najbolju, po mišljenju stručnog žirija.

U prilogu pogledajte kratki reklamni video sa brojem telefona, ako su vam potrebne njegove usluge.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=fGTShz8vZNg[/embedyt]