Skup pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica u Bratuncu

Teritorijalna vatrogasno-spasilačka jedinica Bratunac danas je domaćin radnog sastanka sindikalnih predstavnika vatrogasno-spasilačkih jedinica iz Republike Srpske. Povod ovog skupa je upoznavanje sa uslovima u kojima pripadnici ovih jedinica rade i načini na koji se ti uslovi mogu poboljšati.

Zamjenik komandira vatrogasno-spasilačke jedinice u Bratuncu, Zlatan Simić, istakao je da pored radnih tema koje će danas biti predmet diskusije, od izuzetne važnosti je i upoznavanje kolega iz drugih opština, kao i druženje.

„Sastanak je predviđen kroz četiri tačke a to su: predstavljanje svojih jedinica, trenutni uslovi u kojima jedinice rade, način daljeg djelovanja u okviru svojih organizacija, kako poboljšati to stanje i razno. Želio bih da dodam da su trenutno veoma male aktivnosti na slobodnom druženju vatrogasaca, na upoznavanju, kao i na radničkim igrama u kojima učestvuju vatrogasci. Ta služba je dosta, dosta, svedena na neke margine minimuma i mi nastojimo da svojim učešćem damo glas da to podignemo na neki veći nivo“ , rekao je Simić.

Na početku sastanka gostima se obratio i načelnik opštine Bratunac, Srđan Rankić, koji je svim prisutnim poželio dobrodošlicu.

„Kao što ste i upoznati naša teritorijalna-vatrogasna jedinica je domaćin ovog druženja, svih sindikalnih organizacija vatrogasnih jedinica u Republici Srpskoj. Pozdravio sam njihov skup i poželio im uspješan rad. Ono što je najbitnije u našim lokalnim zajednicama, oni su ljudi koji na prvi poziv intervenišu i izađu na teren. Kao što znate, imali smo problem i sa poplavama i sa drugim elementarnim nepogodama, gdje su se prvo odazivali oni. Želim da imaju što manje posla a da što više djeluju preventivno, promotivno, u cilju sprečavanja tih nekih neželjenih pojava“ , izjavio je Srđan Rankić.

Na sastanku je prisustvovalo oko 30 predstavnika svojih jedinica širom Republike Srpske. Dragan Vučinić, predstavnik opštinskog sindikalnog odbora u Bilećoj, izuzetno se raduje današnjem skupu i nada se rješavanju nekih od osnovnih problema sa kojima se ova služba suočava.

„Ovaj sastanak je fin povod za upoznavanje sa kolegama iz ostalih lokalnih zajednica. Ovo je prilika da se upoznamo, da razmjenimo mišljenja, da vidimo neke buduće korake u našem radu, prijedloge za poboljšavanje uslova rada koji ćemo uputiti prema našim sindikatima. Najveći problem je vatrogasnih pripadnika je nedostatak opreme, edukacije i osposobljavanje zaposlenih. To je dosta neujednačeno u čitavoj RS i htjeli smo kroz tu razmjenu informacija da vidimo na koji način da to poboljšamo“ , kazao je Vučinić.

Današnji sastanak predstavnika teritorijalnih vatrogasno-spasilačkih jedinica je prvi skup ovakve vrste na ovom nivou, ali po riječima većine učesnika, velike se nade polažu da će ovakvi događaji zaživjeti i u budućnosti.

Piše S.V