ŠKOLA ROKA PONOVO RADI

14.04.2021 Piše: urednik

Nakon uspješno završenog prvog ciklusa škole roka Rock Solid Birač, Udruženje “Prijatelji Srebrenice” je pozvao mlade da se prijave za učešće u drugom ciklusu upisom novih članova. Rok za podnošenje prijava je produžen do 19. aprila.

Da podsjetimo, prvi ciklus škole obuhvatio je obuhvatio pet grupa u kojima je znanje sticalo 30 mladih iz Bratunca, Srebrenice, Milića i Vlasenice. Ovogodišnji ciklus uključiće i dvadeset novih polaznika koji će u naredna četiri mjeseca učiti od nekih od najboljih muzičara na našim prostorima: Branislava Šarca – časovi solo pjevanja, Bogdana Prodanovića – časovi gitare, Dragoslava Šarca – časovi bas gitare, Dušana Matića – časovi bubnjeva, te Željke Malović – časovi klavijature. Ovogodišnji novitet u predavačkom kadru škole Rock Solid Birač je i prisustvo Kenana Glavinića, predavača “Kuće dobrih tonova” iz Srebrenice, koji će svojim znanjem o muzici i praksom za klavijaturama upotpuniti već pomenuti mentorski sastav.

Časovi za polaznike prethodnog ciklusa su već počeli, te smo imali priliku da nakon tri mjeseca pauze sumiramo utiske i rezultate. Prije svega, svima je drago što je odmor gotov i što se nastavlja sa radom.

Sergej Koprivica iz Vlasenice svira bas gitaru i kako kaže, jedva je čekao nastavak rada, kako bi što više napredovao.

Trinaestogodišnja Sajra Hodžić iz Srebrenice je nakon završenog prvog ciklusa kupila klavijature kako bi vježbala i kući: “Prošle godine sam naučila svirati klavijature, zavoljela sam taj instrument, pa se nadam da ću ove godine još više napredovati.”

Željka Malović, profesor muzike, kaže da je prošle godine sa posebnom dozom opreza krenula u ovaj projekat: “Pošto radim u muzičkoj školi, znam koliko vremenski treba početnicima da savladaju rad na određenom instrumentu. Naši polaznici su neverovatnom brzinom napredovali, što me veoma raduje. Zadovoljna sam rezultatima, s obzirom na to da smo imali svega par meseci da savladamo

osnove, odnosno da nauče da sviraju nekoliko pesama. Ove godine očekujem veliki pomak.”

“Prije svega želim da izrazim zadovoljstvo zbog velike zainteresovanosti za rok školu i meni je prvenstveno drago što smo mladima, koji to žele, ponudili izbor drugog žanra muzike u odnosu na onaj na koji su navikli u našoj regiji, tj da slušaju samo narodnjake i ono što im se servira. Mi im, prije svega, nudimo jedno lijepo i kvalitetno druženje uz koje mogu da nauče nešto više o instrumentu za koji se odluče.”, rekao je Dragoslav Šarac, predavač na instrumentu bas gitara.

Sofija Drakulić iz Vlasenice je odabrala bubanj na početku prethodnog ciklusa. Kaže da je svima neobično to što se odlučila za nestandardan muzički instrument za djevojke, što joj svakako prija i daje joj još veći podsticaj za učenje. Đorđe Ristanović, petnaestogodišnji bubnjar iz Bratunca sličnog je mišljenja kao i njegove kolege. Nada se obradi novih pjesama ali i novim bubnjarskim trikovima kojima će upotpuniti svoje znanje. Dušan Matić, predavač u grupi za bubnjeve ističe kako mu je čitavo iskustvo veoma pozitivno i da se prvi put susreo sa ovakvim poslom: “Iako imam višedecenijsko iskustvo u sviranju bubnjeva, prvi put se nalazim u ulozi predavača, tako da ćemo ove godine ispraviti neke nedostatke koji su uočljivi tek nakon ove pauze koja je uslijedila nakon prvog ciklusa.”

Rock Solid Birač se može pohvaliti izuzetnim vokalnim solistima kao što su Valentina Matić i Olja Babić, koje i ove godine nastavljaju pohađanje časova kod Branislava Šarca: “Nadam se da ćemo uspješni biti kao i prošle godine, a očekujemo još veći broj polaznika u rok školi. Ove godine će biti lakše jer se sada, mogu reći, već poznajemo što će biti olakšavajuća mogućnost pri izboru novih pjesama.” Olja se prošle godine opredjelila na čak dva kursa, solo pjevanje i klavijature, a o cjelokupnom iskustvu kaže: “Predavači su zaista super, vjerujem da će atmosfera i ove godine biti pozitivna.”

Kao što je to slučaj i u ostalim rok školama, najviše zainteresovanih ima za časove gitare. Bogdan Prodanović, predavač, podsjeća da su prošle godine oformljeni bendovi koje su činili učenici početnici i učenici koji nisu imali iskustva sviranja u bendu, što je ključna stvar u bavljenju rok muzikom, te da su sa učenicima snimili petnaestak kovera koji se mogu poslušati na Rock Solid Birač YouTube

kanalu. I njegovi učenici su uzbuđeni zbog početka novog druženja. Miloš Radosavljević, dvanaestogodišnji Bratunčanin se dobro uklopio u društvo nešto starijih polaznika gitare, a Una Marinković iz Vlasenice, koja je takođe stari đak na sekciji gitare, kaže da je prezadovoljna organizacijom i praksom. Ove godine želi još više da nauči od svog predavača ali i od svojih kolega.

Za kraj smo porazgovarali sa predsjednicom Udruženja “Prijatelji Srebrenice”, Draganom Jovanović, koja nam je nešto više rekla o suštini organizovanja ovakvih projektnih poduhvata: “Sam naziv projekta Rock Solid Birač 2.0 -Muzikom protiv podjela nam govori da se ovdje radi o druženju mladih različitih etničkih pripadnosti, o mladim ljudima koji imaju svoja interesovanja van tekućih političkih dešavanja. To su mladi ljudi koji pokušavaju da se izbore za neku svoju bolju budućnost i to tako što u prvi plan stavljaju svoje talente, kreativno izražavanje i saradnju. U prvom semestru mladi su pokazali izuzetno umjeće i radni kapacitet, a u ovom nastavku smo još ambiciozniji i imaćemo dve vrste polaznika, početnike i one koji su završili prvi ciklus. Naglašavamo da se nastava izvodi u grupama od po pet polaznika najviše u jednoj grupi, pri čemu se provode sve mjere zaštite koje preporučuje Krizni štab u Srebrenici. Projekat je podržan kroz program Bosnia and Herzegovina Resiliance Iniciative koji podržava USAID Misija u Bosni i Hercegovini, a implementira ga Međunarodna organizacija za migracije. Zahvaljujući toj podršci imamo bolje uslove u odnosu na prvi ciklus, odobrena je nabavka još jednog seta instrumenata, za još jednu bendovsku postavku, omogućena je saradnja sa organizacijama iz BiH koje se bave sličnim aktivnostima, o čemu ćemo tek pričati.”

Od predavača smo saznali da je ovogodišnja inovacija i rad na autorskim pjesmama koje svi polaznici željno iščekuju.