SJEDNICA SO SREBRENICA BEZ PREDSTAVNIKA BOŠNJAKA- SPORAN DNEVNI RED

Drugi nastavak 21. redovne sjednice SO Srebrenica održan je danas. Prvi nastavak ove sjednice prekinut je 29.septembra. Današnji nastavak zakazao je potpredsjednik SO Srebrenica Dragić Glišić, dok je Nedib Smajić, predsjednik SO Srebrenica nastavak ove sjednice zakazao za petak, 30.septembar. Današnjem nastavku prisustvovalo je 17 odbornika, a nakon neslaganja oko toga odakle nastaviti sjednicu, bošnjački odbornici, ukupno njih 6, napustilo je sjednicu.

„Ja smatram da ovo nije u skladu sa poslanikom, da potpredsjednik nema ovlašćenje. On ima ovlašćenje za sazivanje sjednice jedino ako ga predsjednik ovlasti, što ja nisam uradio. Ono što mogu da kažem jeste da sam ja ispoštovao sve procedure. Oni su danas održali sjednicu, na kojoj Bošnjaci nisu prisustvovali. Danas su pokušali da pokažu snagu, da ne poštuju zakone, što sigurno nije dobra poruka Bošnjacima- da se bez njih radi i odlučuje. Ja ću u petak održati sjednicu, onako kako sam zakazao. Ukazano je da je ovo danas nelegalna sjednica. Koncipirali su dnevni red da počnu odakle oni žele. Donijeli su određene odluke. Oborili su izvještaj dva preduzeća gdje su Bošnjaci, a  samo jedan izvještaj nisu oborili, jer im taj kadar vjerovatno odgovara. Sve tačke su završili, koliko ja znam, samo su na tekućim pitanjima prekinuli. Bošnjaci neće učestvovati na njihovom nastavku- pretpostavljam da će ga biti, jer sjednica danas nije završena. Želim da ih pozovem u petak da nastavima onako kako to dolikuje i u skladu sa zakonom,“, izjavio je Nedib Smajić, predsjednik SO Srebrenica.

„Na osnovu inicijative jedne trećine odbornika iz SO Srebrenica, a na osnovu člana broj 45 Zakona o lokalnoj upravi i  Poslovnika o radu lokalnog parlamenta sazvali smo nastavak 21.redovne sjednice, gdje smo razmatrali ostatak tačaka dnevnog reda koje su bile na prošlom zasjedanju. Jedna trećina odbornika je podnijela zahtjev za ovaj nastavak, a predsjednik SO nije u zakonskom roku sazvao sjednicu. Mi smo bili   primorani da nastavimo sa programom kako bi ispoštovali dinamiku programa rada. Imamo i ostale tačke dnevnog reda, kao što je usvajanje nacrta budzeta i program rada za narednu godinu. Odbornici iz reda bošnjačkog naroda imali su primjedbu od koje tačke nastaviti zasjedanje.“, rekao je Dragić Glišić, potpredsjednik SO Srebrenica.