Šef Delegacije Evropske unije Johann Sattler posjetio Srebrenicu

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler danas je boravio u posjeti Srebrenici. U delegaciji koja boravi u Srebrenici, pored ambasadora Sattlera, bila je i austrijska ambasadorica u BiH Urlike Hartmann, njemačka ambasadorica u BiH Margret Uebber, slovački ambasador Martin Kačo, kao i zamjenica holandskog ambasadora u BiH Noora Mina.

Prilikom posjete Sattler je obišao Memorijalni centar u Potočarima, gdje je položio cvijeće i odao počast žrtvama, a nakon toga je svečano otvorio Arhiv Memorijalnog centra, koji se finansira od sredstava Evropske unije.

“Ono što se dogodilo ovdje prije 26 godina je neizrecivo. Jedna od najtamnijih stranica u istoriji Evrope. Ukoliko se suočavanje sa ovakvim stvarima radi na osnovu istine  činjenica, ono se može prevazilaziti u pravcu jedne bolje budućnosti za sve. Kao Evropska unija mi smo pomagali i nastavljamo pomagati zajednicama i društvima u procesu suočavanja sa prošlošću, u procesu ozdravljenja. Radili smo to i radimo kroz različite načine. Bili smo svjesni da nema istinskog pomirenja bez istine i nema pomirenja bez učenja iz lekcija prošlosti. Memorijalni centar to jako dobro razumije kroz svoje aktivnosti i zadovoljstvo mi je da danas službeno otvorim Arhiv Memorijalnog centra u Potočarima“, rekao je Sattler.

“Danas je ovdje jedan od najmoderniji arhiva ovog tipa, koji će do kraja juna biti u stanju da funkcioniše kao cjelina. Ovo će biti prvi put da smo mi u stanju da ponudimo istraživačima, studentima i običnim posjetiocima, priliku i mogućnost da se obraduju i da uče“ , dodao je Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra u Potočarima.

Ambasador Johhan Sattler se u okviru posjete Srebrenici sastao i sa predstavnicima opštinske uprave.

„Ono što me posebno raduje jeste da smo se svi usaglasili i svi smo bili na istoj talasnoj dužini kada je u pitanju ekonomski razvoj Srebrenice. To je bila glavna tema ovog sastanka i to je ono što nam je potrebno. Mi smo iznijeli naše potrebe, upoznali ambasadore sa našim aktivnostima koje smo do sada sproveli i oni su pozdravili sve ono što mi radimo“ Ono što je važno je ta politička stabilnost, koja će doprinijeti da strani investitori ulažu u Srebrenicu“ , izjavio je Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

Nakon sastanka sa predstavnicima vlasti u Srebrenici, delegacija je posjetila Udruženje „Kuća dobrih tonova“ i tom prilikom im uručila prigodnu donaciju.