Savindan obilježen u Bratuncu

Na dan školske slave Sveti Sava u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Bratuncu, slavski kolač su lomili načelnik opštine, Srđan Rankić i direktori osnovnih i srednje škole. Nakon toga organizovan je svečani prijem za osnovce i srednjoškolce koji se su se istakli u likovnom i literarnom stvaralaštvu. Ove godine novčane nagrade su identične i iznose 50KM.

Zbog epidemioliške situacije i poštovanja mjera, ove godine program obuhvata manji broj događaja nego što je bio slučaj prethodnih godina.

„Zbog uslova sa korona virusom ove godine nije mogla da bude organizovana i održana Svetosavka akademija kao što je to tradicija u Bratuncu. Danas smo bili prisutni u crkvi, slomili smo kolač i obilježili školsku slavu. Opština Bratunac je nagradila 22 najbolja učenika osnovnih i srednje škole za njihove litererne i likovne radove“, rekao je načelnik Opštine Bratunac, Srđan Rankić.

Svetosavlje nas uči poštovanju pravih vrijednosti i obilježavanje današnjeg praznika podrazumjeva njegovanje svih načela koje je Sveti Sava propagirao.

„Besjeda i priča o Svetom Savi nikada do kraja ne može i neće biti ispričana. Svake godine u ovo vrijeme analizirajući djelo i lik Svetog Save dolazimo do novih detalja koji nas neprekidno opominju da baš nismo na pravom svetosavskom putu. Školska slava Sveti Sava je ustanovljena 1840. godine i u kontinuitetu se slavila do 1945. godine, kada su ondašnje vlasti zarad političkih ciljeva, tu slavu nažalost ukinule. Počinje ponovo da se slavi 1990. godine i do današnjih dana se slavi na jedan svečan način“, izjavio je Dragan Prodanović, direktor Srednjoškolskog centra u Bratuncu.

Izražena je nada da će sledeće godine biti moguće održavanje svečanog programa i Svetosavske akademije.