Saopštenje za javnost – Memorijalni centar Potočari

Iz Memorijalnog centra Potočari upućeno je saopštenje za javnost koje prenosimo u cjelosti u nastavku:

„Srebrenica, 07.01.2020. godine

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine: Tražimo od Tužilaštva BiH da otvori istragu o ‘kolonama mržnje’.

Povodom jučerašnjeg incidenta u Potočarima, kada je u kasnim popodnevnim satima lokalnom cestom koja prolazi između sakralnog i memorijalnog dijela kompleksa Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, prošla kolona vozila popraćena glasnom muzikom i nacionalističkom ikonografijom, iz ove institucije su poručili da se ovaj prostor mora zaštititi, a da lokalna zajednica mora preuzeti dio odgovornosti za ‘baštinjenje slavljenja zločina genocida’.

‘Memorijalni centar Srebrenica-Potočari upozorava da je lokalna zajednica još jednom propustila da osudi govor mržnje i širenje nacionalističke histerije. Već godinama se pravoslavni vjerski praznici koriste kao prilika za javno slavljenje zločina genocida i njegovih počinilaca, ugrožavajući tako svaku šansu za suočavanje sa prošlošću i međureligijski dijalog u Srebrenici’, poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari će odgovoriti na svaki pokušaj negiranja genocida, izražavanja mržnje i netolerancije sa još značajnijim radom na dijalogu, istraživanju i uključivanju novih generacija u programe edukacije o genocidu.

‘Sudske presude, hiljade imena nevino ubijenih i nestalih, te široko međunarodno uvažavanje žrtava genocida u Srebrenici, nikada nisu bili alat manipulacije, niti temelj za širenje mržnje protiv bilo kojeg naroda ili vjerske zajednice. Štaviše, lekcije iz Srebrenice trebaju biti temelj za sprečavanje budućih krvoprolića na ovim prostorima i drugdje. Memorijalni centar Srebrenica-Potočari poziva načelnika Opštine Srebrenica i čitavu lokalnu zajednicu da smognu snage i promijene svoj odnos, te konačno osude govor mržnje i zatraže od lokalne policije da preduzme potrebne mjere na privođenju i kažnjavanju odgovornih. Konačno, tražit ćemo od Tužilaštva BiH da reaguje, te istraži posredne i neposredne veze između donosilaca odluka u institucijama i finansiranja aktivnosti udruženja i neformalnih grupa koje organizuju „kolone mržnje“ u Srebrenici’, navedeno je u saopštenju iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.