SAOPŠTENJE ZA JAVNOST INICIJATIVE „MOJA ADRESA: SREBRENICA“

Inicijativa “Moja adresa: Srebrenica”

Centar za pružanje informativne i pravne pomoći

Bosanski kulturni centar, Srebrenica izborisrebrenica2020@gmail.com

Srebrenica: 28.09.2020. godine

SVIM MEDIJIMA

PREDMET: SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Centralna izborna komisija BiH podržava izborni inženjering

– Sve više pijava za krađu identiteta –

U inicijativu “Moja adresa Srebrenica” svakodnevno pristižu prijave građana Srebrenice koji privremeno žive van granica Bosne i Hercegovine i koji su uredno popunili obrasce PRP1 za glasaje putem pošte, međutim, prilikom provjera na zvaničnoj stranici Centralne izborne komisije, adrese nisu one koje su naveli u obrascu PRP 1, adrese zapadnih zemalja, nego su adrese susjedne Srbije.

O ovom problemu smo i ranije govorili, te upozoravali nadležne institucije od Centralne izborne komisije do SIPA-e i Tužilaštva BiH, ali ništa konkretno nije urađeno kako bi se građanima čiji je identitet ukraden, legalno i legitino omogućilo ostvarivanja prava glasa na predstojećim Lokalnim izborima u BiH – Srebrenici.

Najčudnije u svemu je ponašanje Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine koja je stala na stranu onih koji učestvuju u krađi identiteta građana Srebrenice i izbornom inženjeringu. O čemu se zapravio radi? Ukoliko su na adresu Centralne izborne komsije BiH pristigla dva PRP 1 obrasca za jedno isto lice, priznaju onaj obrazac koji je stigao zadnji, bez ikakve provjere ili kontaktiranja lica kako bi se utvrdila vjerodostojnost podataka sa PRP1 obrasca. Najnoviji slučaj koji nam je jutros pijavljen od strane lica koje živi u Njemačkoj i koje je uredno popunilo PRP1 obrazac i dostavilo Centralnoj izbornoj komisiji, nakon provjere na zvaničnoj web stranici CIK-a, prije petnaest dana, adresa za glasanje je bila uredna – glasa putem pošte – Njemačka, međutim, jutros nakon ponovne provjere adresa za glasanje nije Njemačka, nego susjedna Srbija, tačnije prijavljen je da glasa sa adrese izvjesnog Hasana Hasanovića iz Bajine Bašte R. Srbija. Na upit Centralnoj izbornoj komisiji zašto je došlo do promjene adrese za glasanje putem pošte, usmeno je dobio odgovor da je “1.9.2020. godine stigla još jedna prijava, te se u obzir uzima ona koja je stigla zadnja” dakle bez ikakve dodatne provjere. Poznato je da niti postoji izvjesni Hasan Hasanović, niti da u Bajinoj Bašti u zadnjih 50 godina živi i jedan Bošnjak.

S razlogom sumnjamo u nepristrasnost i profesionalnost Centralne izborne komisije BiH, te ih pitamo da li i oni podržavaju izborni inženjering i krađu identiteta građana Srebrenice, te po kojem pravilu i zakonu prihvataju ili ne PRP 1 obrazac? Na osnovu čega vrše ocjenu da su podaci iz zadnjeg PRP 1 obrasca vjerodostojniji od onog prvog i zašto teret dokazivanja stvare adrese prebaciju na lice koje je uredno dostavilo prijavu? Zašto bez ikakve predhodne provjere odbaciju prvobitni PRP 1 obrazac, a prihvataju onaj koji je dio izborne krađe?

Predsjednik izbornog štaba ”Moja Adresa Srebrenica”

Sadik Ahmetović