SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

U okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost“: unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF) otpočela je realizacija projekta ,,Saradnja i kultura za budućnost’’. Nosilac projekta je Udruženje žena ,,Maja’’ iz Bratunca (BiH), a partneri na projektu su Udruženje žena ,,Priroda’’, iz Bratunca (BiH), Udruženje žena ,,Vila’’ iz Ljubovije (Srbija) i NVO Kisele vode iz Bijelog Polja (Crna Gora).

Udruženje žena „Maja“ Kravica kroz projekat “Saradnja i kultura za budućnost”, organizovala je 23.08.2020. godine radionicu sa temom „Sličnosti i razlike kulturnih identiteta gradova/zemalja iz kojih dolazimo“. Na radionici su učestvovali članovi partnerskih organizacija, NVO „Kisele vode“ iz Bijelog Polja, Cna Gora, UŽ „Vila“ iz Ljubovije, Srbija, kao i članice už „Maja“ Kravica i UŽ „Priroda“ Bratunac, Bosna i Hercegovina.

Sastanak sa predstavnicima opštinske radne grupe održan je 24.08.2020. sa početkom u 11 sati, u skupštinskoj sali Doma kulture u Bratuncu, poslije čega su gosti iz Crne Gore i Srbije imali priliku da se upoznaju sa turističkim potencijalima opštine Bratunac.

Musa Ramović iz udruženja „Kisele vode“ iz Bijelog Polja zahvalio se na gostoprimstvu i istakao kako smatra da je ovo prvi korak otvaranja saradnje između ove tri organizacije i kako postoje velike mogućnosti povezivanja u oblasti turizma, agrobiznisa i ruralnog razvoja uopšte.

Rada Trijić iz udruženja žena „Vila“ iz Ljubovije rekla je kako smo imali priliku da u ova dva dana puno naučimo o sličnostima kulturnih identiteta projektnih gradova i istakla da, iako je i dosad bilo saradnje između Bratunca i Ljubovije, sada su otvorene nove mogućnosti saradnje uključujući i organizaciju iz Bijelog Polja. .

Realizacijom projektnih aktivnosti će biti uspostavljena saradnja između tri projektna grada kroz uspotavljenu saradnju između predstavnika lokalne uprave, NVO-a, centara za kulturu i turističkih organizacija; organizovane radionice sa temama koje promovišu suživot i zajednički identitet, promovisani različiti kulturni, istorijski i turistički sadržaji tri projektna grada te organizovane najmanje tri kulturne inicijative/manifestacije u tri projektna grada (Bratunac, Ljubovija i Bijelo Polje).