SAOPŠTENJE UJEDINJENE SRPSKE NAKON SJEDNICE GLAVNOG ODBORA ZA IZBORNU JEDINICU 7!

12.04.2021 Piše: urednik

Prenosimo vam saopštenje Ujedinjene Srpske, nakon održane sjednice Glavnog odbora stranke za Izbornu jedinicu sedam.

,,Sjednica Glavnog odbora Ujedinjene Srpske Izborne jedinice sedam, regije Birač, održana je u Bratuncu.

US je ostvarila odličan rezultat u Izbornoj jedinici sedam, u svih sedam opština (Zvornik 3 odbornika 3.508 glasova, Bratunac 3 odbornika – 1.400 glasova, Srebrenica 1 odbornik – 461 glas, Osmaci 2 odbornika – 308 glasova, Vlasenica 1 odbornik – 350 glasova, Šekovići 1 odbornik – 336 glasova, Milići 1 odbornik -167 glasova – Ukupno 6.530 glasova).

Konstantacijom da su Opštinski odbori SNSD u skoro svih sedam opština napravili koaliciju sa SDA, SDS i DNS i time narušili sopstvene principe i zalaganja, ali i koalicione dogovore sa većinom stranaka, a posebno Ujedinjenom Srpskom na regiji Birač, postavlja se pitanje: Da li je ovo samovolja određenih lokalnih funkcionera SNSD ili stav vrha stranke, da im partneri budu SDA, SDS i DNS, a u Srebrenici se poziva na Srpsko jedinstvo? Kako bi bilo da US naruši koalicioni dogovor i sklopi nove skupštinske većine, kao na primjer u Banjaluci, i svim ostalim opštinama gdje je skupštinska većina na vagi?

Poručujemo da ovo ne treba shvatiti pogrešno ili zlonamjerno nego kao gaf lokalnih političara koji sve rade u cilju ličnih interesa, a ne u cilju Srpkog jedinstva “koje će nam biti potrebno za Opšte izbore 2022”. Naglašavamo da Ujedinjena Srpska neće praviti nikakve većine sa strankama koje ruše Republiku Srpsku (SDA) kao ni sa strankama koje nose prefiks ” Srpska” a ruše jedinstvo političkih partija u Republici Srpskoj i vode ka izdaji srpskih nacionalnih interesa u BiH.

Nedopustivo je da se Ujedinjena Srpska na ovoj regiji ponižava i da se prijeti sa SDA i Naserom Orićem odbornicima US u Bratuncu, a u Srebrenici i ostatku Srpske traži Srpsko jedinstvo. S toga Regionalni odbor Ujedinjene Srpske izborne jedinice sedam regije Birač traži hitnu sjednicu Predsjedništva Ujedinjene Srpske, kao i sjednicu Glavnog odbora stranke, kako bi se analizirale ovakve pojave i samovolje svih koalicionih partnera koje čine većinu na nivou BiH, Republike Srpske, kao i većine na lokalnim zajednicama Republike Srpske'' navodi se u saopštenju regionalnog odbora US.