Saopštenje – trka “Stazama Bosne Srebrene“

Srebrenica

Prenosimo vam saopštenje povodom prve ulične trke “Stazama Bosne Srebrene“ koja će biti održana danas od 16 časova u Srebrenici.

Prva međunarodna cestovna utrka „STAZAMA BOSNE SREBRENE“ održati će se u nedjelju, 09.05.2021. godine sa početkom u 16:00 sati.


Lokacija: Srebrenica

Dužina staze: 10 000m (1 krug).

Broj učesnika: 300

Mjerenje vremena: Čip

Startnina: 20,00 KM

Od plaćanja startnine oslobođeni su:

– trkači sa područja Općine Srebrenica,

– osobe sa invaliditetom.

O utrci:

STAZAMA BOSNE SREBRENE je cestovna utrka na 10 000m koju Udruženje DEČKI U PLAVOM organizira uz podršku Opštine Srebrenica, 09.05.2021. godine.

Srebrenica se u srednjovjekovnim povijesnim izvorima spominje još davne 1291. godine kao Bosna Srebrena, franjevačka provincija, čija je zadaća bila širiti prosvjetu i kulturu. Jedno vrijeme bila je proširena daleko izvan granica Bosne i Hercegovine, prostiravši se od Jadranskog mora sve do Budima i Sofije. U Srebrenici je postojala kovnica novca, a grad je imao svoje sudstvo i pečat. Tako je krajem 14. stoljeća Srebrenica postala najvažnije rudarsko središte i najznačajnije gradsko naselje bosanske države.

Na utrci će biti strogo zabranjeno bilo kakvo političko, nacionalno i slično obilježje. Neće biti političkih govora i sl. Podjelama bar taj jedan dan u Srebrenici nema mjesta.

NA UTRCI SE MOŽE NASTUPITI ISKLJUČIVO U SLUŽBENOJ MAJICI UTRKE ILI U ČISTO BIJELOJ MAJICI BEZ BILO KAKVIH OBILJEŽJA, SLOGANA, PORUKA.

Svako kršenje spomenutih pravila dovodi do diskvalifikacije.

Dođite, trčite, uživajte… Istražite Bosanskohercegovačku povijest/istoriju/historiju. Pomozite nam da vratimo osmijeh, život i sportska takmičenja u Srebrenicu.

PRAVILA

Preuzeto sa: deckiuplavom.ba