„Dragi Aleksa, nećeš dočekati da ostariš, ali si dočekao da zastariš“

aleksa jankovicAleksa Janković je 2011. u 14. godini izvršio samoubistvo zbog vršnjačkog nasilja u školi. On bi sada imao 20 godina. Vjerovatno bi studirao, imao svoju prvu veliku ljubav, a pred talasom novih iskustava zaboravio bi košmar koji je doživio kao dječak. Aleksu je, nažalost, taj košmar ubio.

Šest godina nakon njegovog samoubistva, pošto je slučaj zastario i niko ne može disciplinski odgovarati, iako je utvrđen niz propusta zaposlenika u školi koju je pohađao Aleksa, Mihailo Medenica, priznati i nagrađivani novinar, napisao je tekst koji mi prenosimo u cjelosti.

„Dragi Aleksa, nažalost nećeš dočekati da ostariš ali si dočekao da zastariš, a u Srbiji je i to nešto, veruj mi.

Znaš, tvoji su se roditelji šest godina borili za pravdu u vezi tvoje smrti, ali kako je pravda spora falilo je još samo malo pa da bude i dostižna, no krupnim koracima gazimo u reforme pa ponekad vreme ne stigne svugde na vreme i onda, eto, neke stvari moraju da zastare na uštrb drugih.

Sada si već odrastao, punoletan momak, shvataš da nije isto smrt deteta i recimo kad Nebojša Stefanović tuži novine- ti si mrtav i imaš sve vreme ovog, odnosno, onog sveta, a on živ- živahan pa još i doktor nauka nema ni minute za bacanje pa tu pravda mora da bude i brža i dostižnija, makar je uhvatili spuštenih gaća i takvu odneli do sudnice da prelomi i kaže svoje.

Mislim, nemoj pogrešno da me shvatiš, da si i ti živ drugačije bi bilo, al s obzirom da si zbog vršnjačkog nasilja izvršio samoubistvo to malčice otežava situaciju- nema te, a pravda ovde sve češće funkcioniše po onoj Staljinovoj: „Nema čoveka – nema ni problema!“

Dakle, nema nikakvih problema: tvoj slučaj je zastareo,momci koji su te svakodnevno tukli kažnjeni su drakonski- pojačanim nadzorom roditelja što znači da im se na svakih sat vremena jave mobilnim, dok su nastavnici i ostali koju su sve znali ali ćutali zarad svog i ugleda škole kažnjeni još surovije- zabranjeno im je, po preporuci dr. Nade Macure, da izlaze na sunce između 11 i 17 sati!

Daleko od toga da ih ne bi još surovije stigla ruka pravde, ali jednostavno nije mogla- bila je angažovana na čačkanju nosa i taman kada je završila ti zastare, anđele!

Nije reč ni o kakvoj zaveri, veruj mi, mada neki tvrde da je čitav slučaj zataškavan, da se odugovlačilo, da je bilo silnih opstrukcija, ali nema od toga ništa- pravda je slepa i kao takvu je tretiraju kao lice s posebnim potrebama tako da se već dugo bori za starateljstvo nad sobom, i sva je prilika da će i taj slučaj zastareti, no…

Ipak, nije sve tako crno- nebo na kojem si s ostalim anđelima našim plavo je, vedro i beskrajno, i to ti, mali prinče, niko od ovih satrapa ne može ukaljati…

Tvoji su malo ljuti zbog svega, znaš? Ne zameri ali nisu fer, ovde niko ne pita šta može da učini za državu već isključivo šta država i njeni organi mogu da učine za njega, kao da država nema prava na neplaćeno, odnosno, preplaćeno bolovanje od nekoliko godina!

Evo, baš se juče i danas neki dobrodušni ljudi trude da na tviteru objasne tvojoj mami kako je krivica za tvoju smrt zapravo njena.

Ne, nije to ološ, sine, to je samo plaćena fukara kojima je užeg’o majonez iz sendviča udario u ono malo mozga, ali se trude da budu konstruktivni i ukažu mama Dragani da neprebol za izgubljenim detetom nije dovoljna, već da i krivica treba da ide uz nju!

I jeste kriva- ona te je rodila a ne država, ne ta deca koja su te besomučno maltretirala, ne te nastavnice koje su znale a ćutale, ne sudija, ne pravosudni sistem- morala je kao majka da nasluti kad već niko nije imao obraza i kuraži da te zaštiti od nasilja i obavesti je!

Realno, niko se ovde nije narugao tvojoj smrti, jednostavno se samo namestilo da ispadne dobar štos, a kad je veće tako gde da ga ne iskoristiš?!

Mislim, ima ih još- onaj fenomenalan o pijanom pilotu helikoptera ; anđelici koja je maltene sama skočila pod džip; smenjivanju direktorke Gradskog centra za socijalni rad kao jedine odgovorne za monstruozna ubistva počinjena pred njima; istini o pravom vozaču „kantrimena“ i još sijaset sjajnih viceva Justicije, da umreš od smeha…

Izvini, sine, ti si već umro, ali to nije razlog za tugu i jed, jer, veruj, onima koji su odgovorni za tvoju smrt neće više pasti na pamet da budu krivi za bilo šta- imaju to i napismeno!

Nećeš ostariti, dragi moj Aleksa, ali si, eto, dočekao da zastariš…

Ne sekiraj se – njihovo nedelo nit stari nit zastareva u sećanjima svih nas!

U ime vas, naših anđela, nećemo dozvoliti da zastari pamjat na vas nevine, i te ljudske bede.

Počivajte u miru – nemir ostavite nama…“

mihailo medenica

Mihailo Medenica pisao je, između ostalog, za listove ‘Glas javnosti’, ‘Politika’, ‘Press’, ‘Pressmagazin’, a sada za ‘Naše novine’, ‘Nedeljnik’ i sajt ‘Dva u jedan’ na kojem objavljuje sa Stojanom Drčelićem.

Autor je knjige putopisa ‘Bestragom’), gdje su objavljene priče o najvećem romskom naselju u okolini Skoplja.

Bio je scenarista satiričnog stripa „Smiješna strana srpske stvarnosti“ u dnevniku ‘Pres’, čiji su crtači bili Siniša Radović, Rade TovladijacDušan GađanskiBojan M. ĐukićStevo Maslek, kao i ‘Naš strip’ za ‘Naše novine’ koji je crtao Vujadin Radovanović.

Između ostalog, dobio je i nagradu „Laza Kostić“ Udruženja novinara Srbije 2009. godine u kategoriji komentar, zatim Prvu nagradu za novinsku reportažu i statuetu „Zlatna Nika“ 2012. i Drugu nagradu i plaketu „Zlatna Nika“ 2014. godine na „Interferu – Internacionalnom festivalu reportaže i medija“.

Član je Upravnog odbora Udruženja novinara Srbije od 2013. godine. Tekst o malom Aleksi preuzet je sa portala „Dva u jedan“.