Protest radnika Željeznica RS

U svim organizacionim jedinicama preduzeća „Željeznice Republike Srpske“ danas je održan jednočasovan protest članova šest sindikalnih organizacija, s ciljem zaštite ekonomskih i socijalnih prava radnika.

Protestno okupljanje organizovano je u željezničkim čvorovima Novi Grad, Prijedor, Banjaluka i Doboj i trajalo je od 10.00 do 11.00 časova, uz redovno saobraćanje vozova.

Sindikati od Uprave „Željeznica“ traže redovnost isplata plata i ostalih primanja /toplog obroka, putnih troškova voznog osoblja, troškova prevoza prilikom dolaska na posao/, kao i da novi pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta bude izrađen prema stvarnim potrebama, uz učešće predstavnika sindikata.

Predstavnici sindikalih organizacija koje djeluju u preduzeću „Željeznice Republike Srpske“ poručili su sa protestnog okupljanja da njihovi zahtjevi nisu politički motivisani.

Predsjednik Sindikata željezničara Milijan Marković rekao je u obraćanju radnicima da mu je resorni ministar Neđo Trninić obećao da će doprinijeti tome da isplata grantova Vlade Republike Srpske preduzeću „Željeznice Srpske“ bude redovnija, s obzirom da iz transportnih prihoda ne mogu ostvariti sredstva za isplatu plata, što bi, kako kaže, dovelo do obustave protestnih okupljanja.

Marković je najavio isplatu majske plate polovinom iduće sedmice, zahvaljujući naplati ugovorenih obaveza od poslovnog komitenta, kao i očekivanih doznaka granta Vlade Srpske.

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković zadovoljan je obećanjem ministra Trninića da će sindikati imati uvid u najavljeni doznačen plan sistematizacije i restruktuisanja „Željeznica Republike Srpske“.

Cvjetković je rekao da od resornog ministara traže odgovor o tome kakav je statusu prijava radnika u vezi sa organizovanim kriminalom u ovoj kompaniji.

On je pozvao radnike da budu smireni i solidarni u sindikalnim aktivnostima na ostvarivanju njihovih prava.

Predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti – čvor Doboj Goran Petković rekao je da Vlada Srpske treba da zauzme jasan stav prema ovoj kompaniji, da joj vrati pripadajući prevoz robe i imenuje Upravu koja će se domaćinski odnositi prema imovini.

Iz kompanije „Željeznice Republike Srpske“ saopšteno je da Uprava nastoji da obaveze prema radnicima budu ispunjene u zavisnosti od dinamike priliva finansijskih sredstava.

Iz kompanije navode da će smanjen obim posla značajno umanjiti finansijske prilive, i izazvati kašnjenje isplata majske plate, te dodaju da je radnicima juče uplaćen jedan topli obrok.

Uprava je dobila obećanja komintenata koji imaju dugovanja prema „Željeznicama“ da će početkom naredne sedmice izmiriti svoje obaveze, te da će tada biti stvoreni uslovi za isplatu majske plate.

„Uprava Željeznica Republike Srpske očekuje od zaposlenih razumijevanje i strpljenje u situaciji koja je teška za ovu kompaniju. Stav Uprave je da su najavljeni protesti bespotrebni i da samo nanose štetu imidžu kompanije“, saopšteno je iz Informativne službe „Željeznica Srpske“.

Jednočasovni štrajk upozorenja sindikalne organizacije održale su 13. juna i 6. aprila.

U okviru „Željeznica Republike Srpske“ djeluje šest sindikalnih organizacija – Sindikat željezničara Republike Srpske, Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti Banjaluka, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka i Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila Prijedor.

Tekst preuzet sa mondo.ba