Preminuo tvorac svjetski poznate kućice na Drini

Kad je nabujala Drina 2010. odnijela drvenu brvnaru sa hridi nasred rijeke kroz Bajinu Baštu, njen tvorac ju je, prkoseći vodi čiju je ćud odlično znao, obnovio sedmi put. Ispostavilo se i posljednji.

Milija Mandić zvani Gljiva, graditelj turističke atrakcije i neizostavnog motiva sa svih bajinobaštanskih razglednica, preminuo je u petak, iznenada, u 65. godini.

Istorija kućice, koju su mnogi prirodnjački i turistički časopisi svrstavali među najneobičnije građevine, počela je 1968. Za grupu dječaka iz Bajine Bašte, među njima i Miliji, kameno ostrvce bilo je isuviše oštro da bi se na njemu moglo predahnuti poslije plivanja drinskim virovima. Sa desne obale prenijeli su daske od srušene šupe – neke položili da mogu da ispruže nogu, neke uspravili da se zaštite od sunca. Naredne godine bujica je odnijela daske.

Istog ljeta Milija, tada 17-godišnjak, i društvo napravili su kućicu. Čamcima i kajacima prevozili su lakše elemente a one veće spuštali su u rijeku kilometrima uzvodno, pa ih hvatali kod stijene.


Za pet decenija Drina je sedam puta rušila kućicu i svaki put je ponovo pravljena – zahvaljujući Mandićevom entuzijazmu.

Milija je bio osnivač Kajakaškog i ronilačkog kluba „Drina“.

Govorio je Milija, pričaju Bajinobaštani, da je kućica i svačija i ničija. Iznad svega volio je gore sa obale da gleda kajakaše kako prevoze turiste do njegove kućice. Pričao je da mu je drago što je hrid i na njoj kućica nasred rijeke, baš u brzacima koji Drinu „polove“ na „našu i bosansku stranu“, i što kućica spaja Srbe razdvojene vodom.

Svjetska slava „Stjenčice“

Svjetsku slavu kućica na „Stjenčici“, kako Bajinobaštani zovu hrid na rijeci, stekla je 2012. kada je na sajtu „Nacionalne geografije“ njen prizor proglašen fotografijom mjeseca. Britanski „Dejli mejl“ prošle godine uvrstio ju je među deset najbizarnijih građevina.

Izvor: Blic.rs