Preminuo Željko Kopanja

Željko Kopanja, vlasnik Nezavisnih novina i Glasa Srpske preminuo je nakon srčanog udara.

Kopanja je nakon srčanog udara u Banjaluci prebačen na Klinički centar gdje mu nisu uspjeli spasiti život, potvrdio je Muhamed Ibrahimbegović, delegat u Vijeću naroda RS i Kopanjin blizak prijatelj.
U trenutku srčanog udara Kopanja je boravio u Kneževu, odakle je helikopterom prebačen u Univerzitetski klinički centar RS u Banjaluci. Ljekari, uprkos svim naporima, nisu uspjeli da sačuvaju život Kopanje.

„Vazdušnim medicinskim transportom u 16:42 časova dovezen je Ž.K. (1954) sa kliničkom slikom akutnog zatajenja kardiovaskularnog sistema, bez očuvanih vitalnih funkcija. Služba intenzivne medicine, osoblje prijemne internističke ambulante i dežurni kardiolozi su odmah započeli proces reanimacije koji nije doveo do poboljšanja. Bolesnik je preminuo u 17:37 časova“, saopšteno je danas iz Univerzitetskog kliničkog centra RS.

Kopanja je rođen prije 62 godine u Kotor Varoši. Završio je ekonomski fakultet, a novinarsku karijeru započeo je u banjalučkom ‘Glasu’, današnjem ‘Glasu Srpske’. Za vrijeme rata radio je kao novinar beogradskog sedmičnika ‘Telegraf’. Po završetku rata u BiH osniva sedmičnik i dnevni list ‘Nezavisne novine’.

Nakon brojnih prijetnji 1999. godine Kopanja je bio žrtva atentata. Pod njegov automobil podmetnuta je eksplozivna naprava, a nakon borbe za njegov život, ljekari su mu amputirali obje noge. Počinioci ni do danas nisu pronađeni.

Željko Kopanja je dobitnik nagrade Komisije za zaštitu novinara iz New Yorka, Udruženja pisaca iz Norveške, Srpske riječi iz Beograda, Udruženja novinara iz Italije, ali i mnogih drugih.

Vrijeme i mjesto sahrane Željka Kopanje biće naknadno saopšteni.