Predložen pritvor za tri osobe uhapšene u akciji „Kruna“

Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podnijet će prijedlog za određivanje mjere pritvora za trojicu osumnjičenih.
Pritvor će biti predložen zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli počiniti novo kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Identitet osumnjičenih neće biti objavljen zbog zaštite istrage.

Nakon uspješno provedene akcije kodnog naziva „Kruna“, zaplijenjen je dokazni materijal koji će se koristiti u postupku, te su ispitani svi osumnjičeni, a istraga se intenzivno nastavlja.

Akcija kodnog naziva „Kruna“, usmjerena je na otkrivanje i procesuiranje počinitelja kaznenih djela organiziranog kriminala i cyber kriminala, a u vezi sa prodajom i korištenjem osobnih podataka državljana BiH, u svrhu dobijanja osobnih dokumenata sa stvarnim podacima, kojima su se koristili pripadnici kriminalnih skupina u zemljama regiona.

Ova akcija odlučan je udarac agencija za provođenje zakona, kriminalnim skupinama, koje ugrožavaju osobne podatke građana i sistem osobnih dokumenata.

U okviru akcije ostvarena je značajna međunarodna suradnja sa partnerskim agencijama u više zemalja regiona.

Tekst preuzet sa www.klix.ba