Poslodavci poručuju da će oporezivanje toplog obroka i regresa uzrokovati smanjenje plata i otkaze

Prema izmjenama navedenog pravilnika, topli obrok iznad 8,5 KM bit će oporezovan (prije je bilo iznad 17 KM), kao i regres veći od 400 KM.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH rekli su da su zatečeni novom odlukom Vlade FBiH te da će reagirati u ponedjeljak.

Poslodavci: Prvo smanjiti doprinose

U pismu koje potpisuje Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, od Vlade FBiH se traži da navedeni pravilnik stavi van snage ili odgodi njegovu primjenu do smanjenja doprinosa.

„Izmjenom osnovice za obračun poreza uvodi se novo opterećenje poslodavaca kroz povećanu cijenu rada, koje će u konačnici rezultirati smanjenjem plata i zatvaranjem radnih mjesta“, navodi se u pismu.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH podsjećaju da su usvajanju ovakvih mjera trebale prethoditi konsultacije socijalnih partnera.

Također, Udruženje poslodavaca FBiH napominje da nije uobičajeno da se ovakve mjere poduzimaju polovinom godine, a pogotovo polovinom mjeseca jer se na taj način onemogućavaju poslodavci da planiraju svoje troškove ili se tjeraju u gubitak.

Jelka Milićević: Ovo je samo usklađivanje

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević jučer je reagirala zvaničnim saopćenjem u kojem tvrdi da je novi pravilnik faktički samo usklađivanje postojeće regulative s Općim kolektivnim ugovorom.

Upravo je Općim kolektivnim ugovorom propisano da topli obrok iznosi jedan posto prosječne plate u FBiH, dok regres iznosi 50 posto prosječne plate u FBiH u posljednja tri mjeseca (oko 400 KM).

„Na kraju želimo istaknuti kako je Reformskom agendom planirano smanjenje opterećenja na rad na način da se uvede oporezivanje svih naknada, odnosno proširenje porezne osnovice uz smanjenje doprinosa na plaću, što će u konačnici rezultirati stvaranjem boljeg poslovnog okruženja“, navodi ministrica Milićević.

Izvor: http://www.klix.ba/