Neredi na Kosovu: U Đakovici letjele kamenice

U povratku sa liturgije u Đakovici kamenovano je vozilo zamjenika direktora Kancelarije za KiM Dušana Kozareva.

Međutim, Kozarev je ubrzo izbjegao incident i prošao je bez povreda, piše „Alo.“

Kozarev je izjavio da je grupa albanskih ekstremista bezuspješno pokušala da spriječi proslavu Velike Gospojine u Đakovici i izrazio žaljenje zbog činjenice da vjerski i nacionalni ekstremizam na KiM i dalje imaju svoje sljedbenike.

Kozarev je, nakon bliskog susreta sa albanskim demonstrantima u Djakovici, izjavio Tanjugu da je policija privela dvojicu ili trojicu izgrednika, i da mržnja danas nije uspjela da odnese pobjedu nad hrišćanskim vrijednostima.

„Svake godine je sve manje onih koji Srbima žele da ospore elementarno pravo da slave svoje vjerske praznike, ali Đakovica je i dalje nažalost zatvoren grad u koji Srbi ne mogu da se bezbjedno vrate na svoja imanja. Mi želimo da što prije osvane dan kada će to biti moguće“, rekao je Kozarev.

Prema njegovim riječima, u regionu se u posljednje vrijeme javljaju mnogi ekstremni elementi koji „zveckaju oružjem“ i žele povratak u mračnu prošlost, ali Srbija neće činiti ništa kako bi doprinijela stvaranju nestabilnosti.

„Srbija to ne želi, njena vlada je čvrsta i stabilna i okrenuta je ka budućnosti. Ponosan sam što imamo vladu koja razmišlja o razvoju društva i napretku, i krivo nam je što u regionu nemamo mnogo sagovornika za ostvarenje vizije mirnog i prosperitetnog Balkana“, istakao je Kozarev.

Oko 200 raseljenih Srba prisustvovalo je u obnovljenoj crkvi Uspenja presvete Bogorodici u Đakovici liturgiji služenoj povodom slave tog manastira Velika Gospojina, piše agencija Beta.

Predstavnik raseljenih Srba Đokica Stanojević rekao je za Betu da obeležavanje slave protiče u miru, ali da taj mir remeti grupa predstavnika pokreta Samoopredjeljenje, koja na početku Srpske ulice protestuje protiv toga što su Srbi došli u Đakovicu.

Stanojević je rekao da obilježavanje slave protiče uz jako obezbeđenje specijalaca kosovske policije, ali da očekuje da će raseljeni u miru završiti današnje obilježavanje slave.

On je dodao da raseljeni đakovački Srbi i dalje insistiraju na kolektivnom povratku u svoje domove i da za to imaju obećanja predstavnika medjunarodne zajednice.

Stanojević je dodao da za to postoje uslovi, jer đakovački Srbi u najvećem dijelu nisu prodali svoju imovinu o tom gradu.

Raseljeni Srbi su u Đakovicu došli jutros u tri autobusa.

Takođe, u Mušutištu kod Suve Rele bilo je nereda zbog Albanaca koji su spriječili Srbe da odu na liturgiju kod razrušene crkve Bogorodice Odigitrije.