Članovi Predsjedništva BiH kod Angele Merkel bez usvojenog SSP-a i mehanizma koordinacije

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u četvrtak će boraviti u zvaničnoj posjeti Saveznoj Republici Njemačkoj gdje će se između ostalog sastati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u četvrtak će boraviti u zvaničnoj posjeti Saveznoj Republici Njemačkoj gdje će se između ostalog sastati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Iz Predsjedništva BiH je saopšteno da će Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Dragan Čović imati sastanak s predsjednikom Njemačke Joachimom Gauckom u predsjedničkom dvorcu Bellevue u Berlinu.
Nakon toga, planirana je posjeta Kabinetu kancelarke Savezne Republike Njemačke (Bundeskanzleramt) gdje će s njom održati sastanak.

Odranije je poznato da će Merkel s Izetbegovićem, Ivanićem i Čovićem razgovarati o provedbi reformske agende i evropskom putu BiH. S obzirom da Predsjedništvo BiH nije prihvatilo adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) te da vlasti u našoj zemlji još uvijek nisu postigle dogovor o mehanizmu koordinacije, još uvijek se ne zna kakav će stav zauzeti njemačka kancelarka o napretku BiH.

Pored toga, vlasti u Bosni i Hercegovini nisu uspjele riješiti ni problem održavanja izbora u Mostaru, a kako je nedavno izjavio šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigema BiH neće moći dobiti pozitivan odgovor na aplikaciju za članstvo niti će moći postati kandidat za EU bez rješavanja pitanja Mostara.

Ipak, članovi Predsjedništva BiH su optimistični. Čović je jučer, govoreći o posjeti Njemačkoj, izrazio očekivanje da će u razgovoru s visokim njemačkim dužnosnicima razgovarati o poziciji BiH na njenom putu ka EU i NATO-u te je dodao da očekuje ohrabrenje za napredak BiH. Ipak on je jasno podvukao da se sve odluke moraju donositi u BiH te da niko za BiH to ne može uraditi.

Nije nikakva tajna da je naša država u zastoju koji je uzrokovan odlukom direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o objavi rezultata popisa u BiH. Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nedavno je izjavio kako se nada da će politička kriza u BiH potrajati najduže do lokalnih izbora.

Merkel je u julu prošle godine boravila u zvaničnoj posjete BiH, a domaćim političarima poručila je kako u Bosni i Hercegovini vidi probleme koji se moraju prevazići, a koji su posebno komplicirani.

„Znamo da je pred Bosnom i Hercegovinom donošenje teških odluka, posebno u području ekonomskih i socijalnih reformi, ali to je ono što će osigurati daljnji napredak zemlje“, kazala je Merkel prošle godine.

Tada je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao: „Moja poruka je da ostanu uz nas bez obzira na sukobe koje imamo i da podrže ličnosti koje su okrenute ka pomirenju i kompromisu“.

Tekst preuzet sa www.klix.ba