Karadžiću 40 godina zatvora

Haški tribunal izrekao je presudu prvom predsjedniku Republike Srpske, Radovanu Karadžiću, optužen je na 40 godina zatvora za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.


Za Karadžićem je bila raspisana potjernica Interpola, a vlada SAD je ponudila pet miliona dolara za pomoć u njegovom hapšenju. Samog Karadžića na predaju je javno pozvala i supruga Ljiljana nakon što su im po njenim riječima bili ugrožen život.

Ukupno 337 svjedoka tužilaštva, 248 svjedoka odbrane i jedan svjedok po pozivu Pretresnog vijeća učestvovalo je u suđenju koje je počelo 26. oktobra 2009. godine, a okončano završnom riječju nešto manje od pet godina kasnije – 7. oktobra 2014. godine.

U završnoj riječi, u oktobru 2014. godine, tužilaštvo je zatražilo da Karadžić bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i kažnjen doživotnim zatvorom, dok je Karadžić, koji se branio sam, tražio da bude oslobođen krivice.

Presudu je donijelo Prvostepeno vijeće Tribinala kojim predsjedava južnokorejski sudija O-Gon Kvon, a članovi su sudija Hauard Morison iz Velike Britanije i sudija Melvil Ber iz Trinidada i Tobaga.

Ova presuda nije konačna, slijedi žalbeni postupak, a zatim i pravosnažna presuda.