Još uvijek ga vole: Na današnji dan prije 37 godina umro Tito

titoNa današnji dan prije 37 godina desio se, za mnoge građane bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, najtužniji dan.

U 15 časova i pet minuta tog 4. maja 1980. godini u Ljubljani je preminuo doživotni predsjednik Jugoslavije, vođa Komunističke partije Jugoslavije koji je predvodio Narodnooslobodilačku borbu u Drugom svjetskom ratu i jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih – Josip Broz Tito.

Zašto Bosna i dalje voli Tita?

Prije svega, smatraju mnogi, Tito je zadužio BiH parolom o bratstvu i jedinstvu, uvođenjem Muslimana kao naroda u Ustav SFRJ, otvorio je brojne rudnike, hidrocentrale, željezare koje su tada bile pokretačka snaga i koje su doprinosile ekonomskom razvoju SFRJ.

Iz BiH je tada kretao i napredak ostalih republika bivše Jugoslavije.

Čini se ipak da u našoj zemlji Tita najviše poštuju i vole zbog definicije koja je i danas aktuelna, odnosno o tome da BiH nije ni srpska, ni muslimanska, niti hrvatska nego je i srpska i hrvatska i muslimanska.

„Pošto je Bosna bila kamen spoticanja između Srba i Hrvata, znao sam, neće ni jedni ni drugi, nego će Bosna biti Bosna. To smo riješili kada smo počeli da vodimo oslobodilački rat, imali smo tu namjeru. Tu neka podjela apsolutno nije imala smisla. Išli smo postepeno. Napravili smo federaciju. Kada može Hrvatska neka bude Hrvatska. Kad može Srbija, neka bude Srbija. Kad može Crna Gora, neka bude Crna Gora. Makedonija neka bude Makedonija, Slovenija neka bude Slovenija. Pa neka bude i Bosna, bez obzira što to nije jedna nacija“, pričao je često Tito.

I 37 godina nakon njegove smrti o njemu vladaju oprečna mišljenja. I dalje se mnogi eksperti, ali i građani svih šest država nastalih raspadom Jugoslavije, prepiru je li on zaista bio najveći izdanak naroda i narodnosti ili je možda bio vrhunski iluzionista.

Čvrstih argumenata možemo naći na obje strane, i onih koji uvjeravaju da je bio neprikosnoveni lider, ali i onih koji se slažu sa mišljenjem onih koji ga smatraju totalitarnim vladarom.

Na dan njegove smrti postala je legendarna utakmica Hajduka i Crvene Zvezde na kojoj su, kada su čuli vijest, svi na terenu plakali, a na tribinama se orilo: “Druže Tito, mi ti se kunemo”. Takođe, snimci uplakanih građana i građanki Jugoslavije obišli su svijet, a Titova smrt opisivana je kao najtužniji dan u istoriji Jugoslavije. Dan nakon smrti, njegovo je tijelo smješteno u auli jugoslavenske Skupštine u Beogradu, gdje su mu odavali počast.

8. maja na njegovu sahranu u Beogradu stiglo je 700.000 ljudi iz svih krajeva svijeta. Prisustvovalo je i 209 vladinih delegacija iz 128 zemalja svijeta. Sahranjen je u Kući cvijeća na Dedinju u Beogradu.