Jedan deminer poginuo, dvojica povrijeđena u mjestu Hajvazi kod Kalesije

U mjestu Hajvazi, opština Osmaci, jutros u 9:30 sati se dogodila nesreća u kojoj je jedan deminer poginuo, a dvojica su povrijeđena.Kako su nam potvrdili u Policijskoj stanici Osamci, Federalnoj upravi civilne zaštite i BH MAC-u, ekipe su na terenu i radi se uviđaj.

Riječ je o deminerima privatne kompanije Detektor iz Banje Luke, a kako je za Klix.ba kazala glasnogovornica BH MAC-a Svjetlana Luledžija, oni su na ovom zadatku bili angažovani od Nevladine organizacije „Eko dem“ iz Turske. Opširnije čitajte na www.klix.ba

„Naša ekipa je izašla na teren i trenutno mogu reći da je ovdje u pitanju površina od oko 62.600 kvadratnih metara na lokaciji Hajvazi. Zadatak je otvoren 21. marta ove godine, a odnosi se na tehničko izviđanje gdje se očekuje pronalazak velikog broja protivpješadijskih nagaznih mina. Do sada je samo jedna pronađena i trenutno se pretpostavlja da su demineri stradali upravo od nje“, rekla nam je Luledžija.

Uviđaj na mjestu nesreće obavljaju policijski službenici PS Osmaci, a nakon kojeg će biti utvrđeno pod kojim okolnostima je došlo do nesreće.

Kako saznajemo, smrtno stradali deminer je 33-godišnji Albin Memčić iz naselja Begov Han nadomak Žepča.

Riječ je o povratničkom mjestu koje je do rata pripadalo općini Kalesije, a Dejtonskim mirovnim sporazumom pripalo je opštini Osmaci u RS-u.

Tekst preuzet sa www.klix.ba