Danas izricanje presude Radovanu Karadžiću

Haški tribunal izreći će danas u 14 časova prvostepenu presudu prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću (71) povodom optužbi za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Radovan Karadžić rođen je 19. juna 1945. godine u selu Petnjica u opštini Šavnik u Crnoj Gori. U Sarajevo se preselio 1960. godine gdje je završio srednju školu a 1971. godine je diplomirao na Medicinskom fakultetu na kojem je specijalizirao psihijatriju.

Po zanimanju je ljekar-psihijatar. Raspadom bivše Jugoslavije i osnivanjem prvih političkih stranaka Karadžić se uključuje u aktivan politički život, kao jedan od osnivača i prvi predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), čiji je predsjednik bio od 12. jula 1990. godine do 19. jula 1996. godine.

Tokom rata u BiH Karadžić je bio i vrhovni komandant Vojske Republike Srpske od marta 1992. godine, pa sve do polovine 1996. godine, čime je predstavljao najvišu civilnu i vojnu vlast u RS-u.

Poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma Radovan Karadžić nastavio je obavljati funkciju predsjednika Republike Srpske, ali se već polovinom 1996. godine, nakon dogovora sa bivšim zamjenikom američkog državnog sekretara Richardom Holbrookom 19. jula 1996. godine u Beogradu povukao iz javnog života i sa svih funkcija koje je obavljao.

Iako ljekar zvanične medicine, tokom bjekstva i skrivanja Radovan Karadžić je u Srbiji 13 godina živio pod lažnim identitetom, i to kao ljekar alternativne medicine i duhovni iscjelitelj pod imenom Dragan Dabić.
Uprkos činjenici što se nalazio na gotovo svim crnim listama i potjernicama, nijedna služba mu nije ušla u trag, sve do jula 2008. godine kada je Dragan Dabić, odnosno Radovan Karadžić uhapšen u Beogradu, a ubrzo nakon toga i predat sudu u Haagu.

Prvi put na sudu u Haagu pojavio se 31. jula 2008. godine, ne želeći da se izjasni o krivici.

Posljednja, treća izmijenjena optužnica protiv Radovana Karadžića podignuta je u oktobru 2009. godine, u koju je uključena optužba za genocid u Srebrenici, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku. Zločini protiv čovječnosti odnose se na progone, istrebljenja, ubistva, deportacije i nehumana djela, dok su četiri tačke vezane sa ubistva, terorisanje, protivpravni napad na civile i uzimanje talaca.

Tokom suđenja Karadžić se branio sam, uz nekoliko pravnih savjetnika koji su mu asistirali. Nekoliko puta je tražio da se suđenje ponovi, što je Sud odbijao, a optužbe koje mu se stavljaju na teret otvoreno je negirao, govoreći kako bi on umjesto što mu se sudi trebao biti nagrađen zbog napora koji je učinio u ratu da se spriječi veće krvoproliće.

Tokom suđenja ukupno je saslušano 586 svjedoka, i to 337 Tužilaštva, 248 odbrane i jedan svjedok Pretresnog vijeća.