Zvornik: Učenici dobili uniforme za školu

uniforma-ima-praktinu-svrhu-800x512Učenici četvrtog dva odjeljenja Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Zvornika dobili su uniforme u plavoj i roze boji koje će od sada bio dio njihove školske svakodnevice.

Ideju o uvođenju uniforme pokrenuli su učenici na času odjeljenske zajednice. Oni su razgovarali o tome šta bi promijenili u svojoj školi, a jedna od ideja bile su i uniforme koje su kasnije jednoglasno prihvaćene. Učiteljica Mirjana Petrović ističe da uniforma ima praktičnu, estetsku i socijalnu ulogu.

„Djeca su, vjerovatno vidjevši to na televiziji, predložila da imaju uniforme. Sazvala sam roditeljski sastanak na kome su se svi složili šta žele, koju boju odjeće i do koje cijene bi bila prihvatljiva neka praktična uniforma. Imali smo sreću da se roditelji jedne naše učenice bave krojačkim poslom, te su oni djeaci-u-plavom-800x512kupili materijal, uzeli mjere i završili uniforme. Ona će djeci čuvati njihovu odjeću, biće manje uočljive socijalne razlike, a tu je i estetski faktor, kao i činjenica da će uvijek pamtiti ovaj pariod svog života po uniformama“, rekla je Petrovićeva i dodala da će i ona uskoro dobiti uniformu u boji kao i djevojčice.

Direktor škole Radomir Petrović vjeruje da će ovaj primjer podstaći i druge učenike da razmišljaju na isti način.

„Već duže vrijeme se se u našim školama razmišlja o uniformama, ali se uvijek stane kod finansija. Ovu ideju su podržali roditelji, bez nametanja obaveza i stoga je ona za svaku pohvalu“, naveo je Petrović.