Zvornik: U Alumini počela proizvodnja mljevenih hidrata

alumina-proizvodno-postrojenje-mljevenih-hidrata-800x512U kompaniji „Alumina“ iz Zvornika počela je proizvodnja mljevenih hidrata, novog proizvoda koji će biti namijenjen za inostrano tržište.

Glavni inženjer za glinice i hidrate sektora Razvoj u „Alumini“ Vladimir Damjanović kaže da je polje primjene mljevenih hidrata prilično veliko, što pruža značajne mogućnosti na potencijalnom širenju tržišta kompanije.

„Plan je da se u 2017. godini proizvede 3.000 do 5.000 tona mljevenih hidrata“, ističe Damjanović, navodeći da je u posljednja dva mjeseca na pogonu Kalcinacija instalirana nova oprema koja će omogućiti da se proizvodi širok spektar mljevenih hidrata.

Damjanović kaže da je, u okviru diverzifikacije proizvodnog programa fabrike, u aprilu prošle godine u „Alumini“ počela proizvodnja suvog hidrata, dok je projekat uvođenja novog proizvoda trajao oko šest mjeseci.

U okviru osnovnog projekta proizvodnje suvog hidrata, Damjanović navodi da je početkom ove godine realizovana proizvodnja klasiranog suvog hidrata, da bi poslije nepuna tri mjeseca startovala i proizvodnja mljevenih hidrata.

„Projekat sušenja, klasiranja i mljevenja hidrata u našoj kompaniji priveden je kraju. Očekujemo da u narednih desetak dana izađemo na inostrano tržište sa mljevenim hidratima“, ističe Damjanović, dodajući da je plan kompanije da u 2017. godini proizvede 15.000 do 20.000 tona suvog, klasiranog i mljevenog hidrata.

On kaže da je kompletan ovaj projekat, koji se odvijao u tri faze, realizovan u sopstvenoj režiji oslanjajući se isključivo na znanje i iskustvo stručnjaka iz „Alumine“.

„Cilj nam je da imamo proizvode koji će u potpunosti odgovarati zahtjevu kupaca. Pravićemo onakve sušene, klasirane i mljevene hidrate kakve nam kupac bude tražio“, zaključuje Vladimir Damjanović, koji je i rukovodilac projekta proizvodnje sušenih, klasiranih i mljevenih hidrata u kompaniji „Alumina“.

Izvor: Zvornik danas