Za vikend 31 mjesec zabrane i 73 boda za pijane vozače

AlkotestProtekli vikend zbog vožnje pod dejstvom alkohola policijski službenici izrekli su ukupno 31 mjesec zabrane upravljanja vozilom i 73 kaznena boda.

Na području Policijske uprave Zvornik, 22.09. i 23.09.2017. godine realizovana je regionalna akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa akcentom na kontrolu prisustva alkohola u organizmu.

Tokom navedene akcije, policijski službenici Policijske uprave Zvornik su kontrolisali 368 učesnika u saobraćaju, od kojih je 149 sankcionisano. Od ukupnog broja kontrolisanih vozača, 242 vozača su podvrgnuta kontroli prisustva alkohola u organizmu, od kojih je kod 49 vozača utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu. Uz novčane kazne, za prekršaj koje je bio pod akcentom pojačane kontrole, izrečene su i zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom u trajanju od 31 mjesec, kao i 73 kaznena boda.

Kod šest vozača utvrđeno je prisustvo alkohola preko 1,5 g/kg. Pored toga, sankcionisano je i 100 ostalih prekršaja, a sedam lica je lišeno slobode do istrežnjenja ili oporavka.

Na osnovu Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, za vozače koji upravljaju vozilom sa koncentracijom alkohola u krvi većom od 0,3- 0,8 g/kg predviđena je novčana kazna u iznosu od 50,00 KM i više, sa koncentracijom alkohola većom od 0,8-1,5 g/kg novčana kazna iznosi 100 KM i više, a preko 1,5 gr/kg od 400 KM i više.

Sa ciljem povećanja stepena bezbjednosti saobraćaja na području PU Zvornik, slične akcije biće provedene i u narednom periodu.

Policijska uprava Zvornik apeluje na vozače motornih vozila da poštuju zakonske odredbe, prilagođavaju vožnju uslovima na kolovozu, da ne počinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i tako zaštite sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju.