Za Bogojavljenje plivanje za Časni krst širom Republike Srpske

Sutra je veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista. To je dan kada se tradicionalno održava plivanje za Časni bogojavljenski krst u velikom broju gradova.

Po deveti put plivanje za Časni krst biće održano u Bratuncu, u organizaciji Crkvene opštine Bratunac i Eko – rafting kluba “Rajska plaža“ Bratunac. Prijavljeno je dvadesetosam plivača, od kojih i jedna žena. U dosadašnjih osam takmičenja u plivanju za Časni bogojavljenski krst imali smo četiri različita pobjednika, a po tri puta su pobjeđivali Slobodan Ćirković i Novica Vasić.

Plivanje za Časni krst će po peti put biti organizovano i na području Opštine Srebrenica, odnosno na jezeru Perućac u blizini manastira Karno. U Srebrenici rok za prijavu takmičara ističe danas.

Što se tiče naše regije, pored Bratunca i Srebrenice, plivanje se tradicionalno održava i u Zvorniku na Zvorničkom jezeru.

Kada govorimo o cijeloj Republici Srpskoj, plivanje za Časni krst će biti organizovano u velikom broju gradova: Banja Luci, Prijedoru, Višegradu, Derventi, Trebinju, Novom Gradu, Bileći…

U svim gradovima i opštinama će se plivati na stazama dužine 33 metra, što simbolizuje godine Hristovog života.