VOZAČI, OPREZ! OTEŽAN SAOBRAĆAJ U REGIJI BIRAČ

Saobraćaj se, zbog novih sniježnih padavina, na većini puteva u RS jutros odvija veoma usporeno i otežano, ali najbitnije je da su svi magistralni i regionalni putevi prohodni. Izuzetak je regionalni put Kifino Selo-Ulog, preko prevoja Morine, koji je zbog visokih sniježnih smetova, neprohodan.

Posebno je usporeno saobraćanje u višim planinskim predjelima i preko planinskih prevoja, gdje pored ugaženog snijega na kolovozu ima i leda.

Jak vjetar formira sniježne nanose na visoravnima i preko planinskih prevoja u donjem Podrinju, a vozačima se skreće pažnja i na mogućnost obrušavanja sniježnih lavina na dionicama koje prolaze pored kamenih kosina. Na području Han Pijeska, odnosno prevoja Han Pogled (Vlasenica-Han Pijesak) i na dionici puta Rogatica-Podromanija u području krivine Kovanj za teretna vozila je obavezna upotreba lanaca i ova kategorija vozila saobraća naizmjenično, svakih 15 minuta.

Normalizovan je saobraćaj u potpunosti za teretna vozila preko planinskog prevoja Crni Vrh, na magistralnom putu Zvornik-Tuzla, s tim da ova kategorija vozila mora imati odgovarajuću zimsku opremu.Takođe, ukinuta je i zabrana saobraćaja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preko Romanije (M-19 Ljubogošta-Podromanija).

Na svim dionicama koje vode preko planinskih prevoja, za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučena je upotreba lanaca. Na dionicama u usjecima i pored kosina česti su odroni zemlje i kamenja na kolovoz. Dežurne ekipe zimskih službi su na terenu, vrše čišćenje i posipanje svih kritičnih dionica, ali snijeg koji neprestano pada ostaje na kolovozu.  Na svim putnim pravcima neophodna je oprezna i sporija vožnja prilagođena stanju i uslovima na putu.Posebno je neophodno držanje odgovarajućeg rastojanja između vozila i posjedovanje, odnosno korištenje zimske opreme.