Vlasenički gimnazijalac otputovao na seminar u „Petnicu“

igor sikuljakDanas je učenik IV razreda vlaseničke gimnazije Igor Šikuljak otputovao na zimski seminar u organizaciji Istraživačke stanice Petnica.

Petnica je samostalna i nezavisna organizacija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture, nju pohađaju najbolji i u znanju dokazani učenici. Igor pohađa programe računarstva, gdje ima priliku da nauči i unaprijedi svoje znanje iz različitih oblasti IT-a, gdje se na prvom mjestu ipak nalazi programiranje kao osnova za sve postojeće tehnologije.

“Moći ću da se upoznam sa različitim trendovima u svijetu, kao što su sve popularniji IoT, vještačka inteligencija, kao i nova i veoma perspektivna metoda za mašinsku analizu – Machine Learning. Neke od tema i predavača koje bih takođe izdvojio su: Info-ratovanje i kriptologija (cyber war, predavao kapetan u vojsci Republike Srbije i CG), Digitalna elektronika (predaje Voja Antonić, čovjek koji je prvi napravio kompjuter u jugoistočnoj Evropi ‘Galaksija’) itd. Još bih izdvojio da kao predavače imam profesore i doktore sa Novosadskog univerziteta, profesore sa Univerziteta u Novosibirsku (Rusija), ali i nekadašnje polaznike Petnice koji sada imaju radno iskustvo u Google-u i Microsoft-u. Prethodne godine sam u Petnici radio naučni rad sa temom ‘Unapređenje bezbjednosti bežičnih mrežnih sistema’ i taj projekat sam uspješno završio“, rekao je Igor Šikuljak.

Igor je šest puta išao u Petnicu, od toga je četiri puta morao platiti participaciju. Dva puta polovinu potrebnog iznosa je platila škola, a dva puta Opština, takođe pola iznosa.

„Sada, po prvi put, naša opština i škola uspjele su da mi pokriju cijeli iznos participacije (250 €), na čemu sam im veoma zahvalan“, dodao je Šikuljak.

Iz Opštine i Srednjoškolskog centra najavljuju da će sa ponosom nastaviti podržavati razvoj i afirmaciju mladih talenata.