Vlasenica: „Zašto mladi odlaze iz BiH“

vlasenica razgovori mladiŠta preduzeti da mladi ostanu u BiH, zbog čega ostajem, a zbog čega želim da idem, da li su mladi oni koji održavaju državu u životu – samo su neka od pitanja o kojima je razgovarano u Vlasenici, u sklopu aktivnosti “Naši razgovori” na temu zašto mladi odlaze iz BiH.

Razgovori su organizovani u okviru projekta PRO Budućnost, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, koji implementira Chatolic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, te Međureligijskim vijećem u BiH.

Dodatni kvalitet „Našim razgovorima“ dali su i učesnici koji su svojim diskusijama i pitanjima otvorili mnoge teme i pokazali veliku želju da se priča o položaju mladih u društvu, ali i o izgradnji povjerenja i mira.

Da mladi ne treba da budu sredstvo kojima država upravlja, da su mladi upravo oni koji treba da budu pokretači i inicijatori, ali i da je često problem njihova pasivnost, te da prvenstveno treba raditi na ujedinjenju, bez obzira na nacionalnu, vjersku i političku pripadnost – neki su od zaključaka okruglog stola, na kojem su predstavnicipro vlasenica ove populacije uzeli veoma aktivno učešće.

Moderator razgovora iz Foruma građana Tuzla Vehid Šehić kazao je u izjavi za medije kako je Vlasenica dio jednog velikog projekta, među 60 gradova i opština koji su se uključili u projekat, navodeći da se razgovori organizuju sa ciljem da se čuje glas građana, ali i da se promijeni uhodani metod “da mi najbolje znamo šta građanima treba”.

”Mi želimo da od građana čujemo šta njima treba, a jedna od najaktuelnijih tema danas je odlazak mladih ljudi iz BiH, jer ne vide perspektivu života na ovim prostorima. Želimo da, kroz ovakve razgovore, probudimo nadu i neku vrstu aktivizma građana da pokušaju nešto mijenjati demokratskim putem, osloboditi čovjeka kao pojedinca iz kolektiviteta gdje smo mi postali robovi. Treba da ohrabrimo ljude da javno govore o svim bitnim pitanjima na osnovu činjenica i da poručimo političarima da ne mogu upravljati našim interesima”, izjavio je Šehić.

Na pitanja učesnika odgovarala je i Aleksandra Letić, programski menadžer i predstavnica Helsinškog komiteta za ljudska prava u RS.

U razgovorima su učestvovale i predstavnice partnerske opštine Kladanj.