Vlasenica: Vatrogasci dobili novo vozilo

vatrogasci novo vozilo vlasenicaU voznom parku Vatrogasnog društva u Vlasenici od danas je i vozilo „Iveko Magirus“ koje raspolaže svom neophodnom vatrogasnom opremom, a za čiju nabavku su finansijska sredstva izdvojili državni vatrogasni savez i opština Vlasenica.

Teritorijalna vatrogasna jedinica iz Vlasenice obnovila je vozni park sa novim kamionom-cisternom, a novo vozilo pomoći će vatrogascima da reaguju brže i efikasnije, a novi kamion biće korišten i prilikom tehničkih intervencija, kao što su saobraćajne nesreće i elementarne nepogode.

 „Obzirom da smo mi do sada koristili vozila stara 35-40 godina, to će ubrzati bar 30 do 50 odsto izlazaka na intrvencije, a obzirom da u ovom novom vozilu imamo i navalna vitla koja nam služe za gašenje požara, to će još više da nam popravi naše djelovanje u gašenju požara“, izjavio je Pero Tomić, starješina Vatrogasne jedinice Vlasenica.

Firma koja je dobila povjerenje na tenderu za nabavku vatrogasnog vozila obezbjedila je i obuku za vatrogasce.

 „Znači prvo ćemo jedan teoretski dio obuke uraditi, da se objasni kako se radi sa pumpom, koja je vrsta pumpe, sa vitlima, i tako dalje, a onda će biti i praktično prikazanovatrogasno vozilo u vlasenici kako radi vatrogasno vozilo i koje su sve njegove mogućnoti“, rekla je Ljiljana Đoković.

Za nabavku novog vozila izdvojeno je oko 285.000 maraka, od čega je Vatrogasni savez izdvojio oko 250.000, a opština 35.000 maraka.

 „Pored ovoga, mi imamo još dva stara vozila, koja su u funkcionalnom stanju, ali ovo vozilo je, što bi rekli, zadnja riječ tehnike i ovo je nešto najsavremenije što ima…Da je samo jedno ovakvo vozilo nabavljeno u cijeloj BiH, što je za nas velika čast“, izjavio je danas Miroslav Kraljević, načelnik opštine Vlasenica.

Veliki problem vatrogascima u Vlasenici predstavlja i činjenica da opština nema namjenski vatrogasni dom, što bi uskoro trebbalo da bude riješeno.

 „Taj objekat će sigurno biti završen do kraja ove godine, dakle, kompletna nabavka i opremanje, tako da naša vatrogasna jedinica će biti istuene iz policijske stanice gdje su oni podstanari i gdje imaju jako ograničen prostor za rad, manevar za rad“, najavio je načelnik.

Vatrogasna jedinica u Vlasenici broji osam profesionalnih vatrogasaca, a prema najavama, uskoro će dobiti i namjenski objekat, što će svakako doprinijeti i građanima Vlasenice.