Vlasenica: vanredno stanje zbog olujnog vjetra

Vanredno stanje u VlaseniciJak vjetar, koji je duvao jutros u Vlasenici, odnio je krov sa osnovne škole „Vuk Karadžić“, ali to nije jedina šteta koju je oluja izazvala u ovom gradu. Krovovi mnogih kuća su oštećeni, a  vjetar je čupao drveće iz korijenja.

U Vlasenici je proglašena vanredna situacija. Na terenu radnici šumskog gazdinstva „Birač“, komunalnih preduzeća, vatrogasci, zaposleni u opštinskoj upravi pokušavaju da umanje posledice ove prirodne nepogode.

„Krizni štab je donio odluku o objavljivanju vanredne situacije na teritoriji cijele opštine Vlasenica, zbog jakog, olujnog vjetra. Vjetar je napravio ogromnu materijalnu štetu na individualnim objektima i objektima javnih institucija“, izjavila je za UPSMedia predsjednica SO Vlasenica Gordana Trampić.

Osnovna škola je pretrpila veliku štetu. Nebojša Borovina, školski domar, nalazio se u školi kada je vjetar uništio krov:
Vanredno stanje u Vlasenici„Sve se desilo u roku od sat vremena. Vjetar je duvao cijelu noć, ali je skidanje limova počelo negdje od petnaest do četiri i trajalo je do pet sati. Padalo je na sve strane oko škole, nije se moglo proći. Zbog limova je čak bio zaustavljen i saobraćaj, nije se moglo ni ulicom ići“, govori Borovina.

Oluja je izazvala veliku štetu i na porodičnoj kući Vladana Nastića, ali on, kao i mnogi Vlaseničani, stojički podnosi nesreću. Kaže da život ide dalje.

„Negdje oko četiri sata bio je jak udar vjetra i vidite šta se desilo. Šteta je ogromna. Na svu sreću niko nije stradao, niko nije povrijeđen. Šta možemo? Od Boga nam je. Dalje idemo i saniramo, već smo počeli. Sanirati i ništa drugo. To je to, ne vrijedi plakati, ne vrijedi kukati. Idemo dalje“, kaže ovaj vlasenički domaćin.

„Taman što smo pokrili i završili – novi talas diže sve. Ne baš sve kao prvi put, ali opet diže – idemo ponovo. Opet nanovo pa dokle bude“, govori i Nemanja Bobar u tokom pauze u radu.

Vanredno stanje u VlaseniciVlaseničko naselje Sušica je podnijelo možda i najžeće udare vjetra. Nema kuće koja nije oštećena, a drveće leži oboreno širom naselja.

„Šezdeset godina imam i ovo se nije desilo da ovako oluja tuče. Vidiš šta je uradilo, porušilo nam je sve“, kaže Nemanja Vitorović, mještanin naselja Sušica.

„Ovdje živim od šezdeset devete godine. Nikad ovaj slučaj nije bio do sada. Otkako su šumu isjekli gore, počeo je sve jači vjetar da tuče. Nemam više šta da kažem. Ovo je propast. I sinoć i preksinoć – užas. Nikad gori užas nisam vidio“, dodaje Stanoje Vranješ.

Tokom protekle noći olujni vjetar, koji je zahvatio vlasenicu, dostizao je brzinu od devedeset kilometara na sat. Mukama stanovnika još nije došao kraj. Meteorolozi upozoravaju da opasnost još uvijek nije prošla.