Vlasenica: Uskoro početak izgradnje boračke zgrade

opstina vlasenicaU naselju Toplik počeli su radovi na izradi priključka na gradsku vodovodnu mrežu za potrebe napajanja stambene zgrade sa 20 stanova, za smještaj izbjeglih i raseljenih lica, čija će izgradnja početi u narednim danima.

Načelnik opštine Miroslav Kraljević rekao je da će se u toku ove sedmice riješiti i pitanje priključka na električnu energiju, nakon čega će izvođač, banjalučki „Tekton“, početi radove na izgradnji objekta.

Vrijednost stambenog objekta iznosi 1.014.000 KM, a učešće Opštine u ovom projektu, uz obezbijeđenu lokaciju i potrebnu dokumentaciju, jeste rješavanje komunalne infrastrukture, pristupnih puteva i snabdijevanja električnom energijom.

Kraljević je naglasio da je ovo veliki korak u rješavanju pitanja stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica.

Ova stambena jedinica gradiće se u okviru potprojekta „BH3“ Regionalnog stambenog programa, koji ima za cilj da obezbijedi trajna rješenja za stambeno zbrinjavanje raseljenih lica nastalih nakon sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije u periodu od 1991. do 1995. godine. Sprovode ga BiH, Hrvatska, Crna Gora i Srbija, a finansira najvećim dijelom međunarodna donatorska zajednica. Glavni donator je Evropska Unija, a ostali su: SAD, Njemačka, Italija, Norveška, Švajcarska, Danska, Turska, Luksemburg, Kipar, Rumunija, Republika Češka, Republika Slovačka i Mađarska.

U okviru Regionalnog stambenog programa biće izgrađena ukupno 284 stana, ukupne vrijednosti oko 13 miliona KM, u devet gradova i opština Republike Srpske: Vlasenici, Prijedoru, Foči, Banjaluci, Brodu, Gradišci, Derventi, Bileći i Bijeljini, navodi se na sajtu Opštine Vlasenica.