Vlasenica učesnik skupa “Dani Srpske u Privrednoj komori Srbije”

beograd-m kraljevicU Beogradu je održan skup “Dani Srpske u Privrednoj komori Srbije” na kojem su predstavljeni investicioni potencijali lokalnih samouprava istočnog dijela Republike Srpske.

Skupu je prisustvovao načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević, koji je prezentovao investicione potencijale ove opštine.

Da bi se dobili bolji rezultati, potrebno je učiniti više, stav je privrednika. Poručili su da izgradnja kvalitetne putne komunikacije, na primjer, obezbjeđuje kvalitetniji protok robe, ljudi i kapitala.

“Ovo je danas prilika da kažemo šta je to neophodno učiniti kako bi se raspoloživi resursi stavili u funkciju potreba privrede i kako i na koji način da obezbjedimo jedan viši stepen saradnje, viši stepen iskorištenosti tih resursa u funkciji potreba građana”, rekao je Borko Đurić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

Savjetnik predsjednika Vlade Srbije Vladimir Božović naglasio je da su prioriteti Srbije stabilnost u regionu i unapređenje ekonomskih veza, a da je skup u PKS jasna potvrda da se samo kroz intenzivnu privrednu saradnju može obezbijediti bolji život građanima.

“Uspjeli smo da okupimo preko 80 kompanija zainteresovanih iz Republike Srbije da se upoznaju sa potencijalima ovih opština u Srpskoj, u istočnom dijelu Srpske i da vidimodani-srpske- koliko je moguće da te kompanije budu prisutne u tim opštinama”, istakao je Nenad Đurđević, direktor Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom Privredne komore Srbije. Predstavljen je i projekat “Podrinje” kao razvojna šansa za unapređenje privredne saradnje.

“U pripremi je akcioni plan i očekujemo na narednoj sjednici dvije vlade da se usvoji akcioni plan projekta ‘Podrinje’ i da se krene u realizaciju tog projekta”, kaže Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

“Zamišljeno je da te projekte kandiduju same opštine, odnosno i grad Zvornik i da oni budu inicijatori tih projekata”, naveo je  je Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, ističući da će, na nekoj od narednih sjednica, Vlada RS razmatrati ovu inicijativu i dati punu podršku.

Na skupu su predstavljene i perspektive za saradnju u okviru korišćenja sredstava iz programa EU.

Na skupu u Beogradu investicione potencijale predstavili su, pored Vlasenice, Zvornik, Sokolac, Han Pijesak, Milići, Istočna Ilidža, Pale, Istočni Stari Grad i Istočno Novo Sarajevo.