Vlasenica: Prezentacija projekta „Održivo zapošljavanje kroz ciljanu podršku“

prezentacija projekta vlasenicaDanas je u prepunoj sali za sjednice Skupštine opštine Vlasenica održana prezentacija novog projekta “Održivo zapošljavanje kroz ciljanu podršku u poljoprivrednom sektoru u istočnoj Bosni i Hercegovini” na području opštine Vlasenica.

Projekat finansira Vlada Njemačke kroz Pakt za stabilnost Jugoistočne Evrope, uz sufinansiranje Opštine Vlasenica, a implementira njemačka nevladina organizacija “Help”.

Projekat će do kraja 2017. godine podržati ukupno 30 korisnika na području Vlasenice. Potencijalni korisnici su sve nezaposlene osobe iz socijalno ugroženih kategorija stanovništva sa zdravim poslovnim idejama za započinjanje ili razvoj samostalnih poslovnih aktivnosti.

Na današnjoj prezentaciji zainteresovanim poljoprivrednicima podijeljeni su aplikacioni obrasci, te im je detaljno objašnjen način konkurisanja, proces dodjele grantova i realizacija projekta, te prava i obaveze korisnika grantova.

Prema riječima predstavnika “Help”-a, radi se o aplikacijama za prvu selekciju, a projektom mogu biti podržane sve djelatnosti u poljoprivrednom sektoru koje rezultiraju odgovarajućim mjesečnim prihodom, zavisno od dostupnih finansijskih sredstava i tržišnog potencijala svakog individualnog prijedloga. Odobrena pomoć biće distribuirana projekat zaposljavanja vlasisključivo u vidu materijalno-tehničkih sredstava potrebnih za djelatnost, bez gotovinskih isplata. Prosječan iznos individualne donacije određen je u protivvrijednosti 1.500 eura za poslovne ideje iz oblasti poljoprivrede. Svaki korisnik biće u obavezi da sufinansira 15% ukupnog iznosa donacije, da registruje svoju djelatnost (minimalno kao poljoprivredno gazidnstvo) i obavi 10 sati društveno-korisnog rada za lokalnu zajednicu.

Svi zainteresovani mogu dobiti detaljne informacije o projektu i preuzeti formulare za prijavu na web stranici: www.help.org.ba, u Opštini Vlasenica, na Prijavni obrazac ili na jednoj od prezentacija koje će biti održane u sljedećim terminima:

Utorak 11.04.17. – Mišari 11.00 h – Osnovna škola

Utorak 11.04.17. – Piskavice 13.00 h – Prostorije MZ Srijeda

Srijeda 12.04.17. – Cikotska Rijeka 11.00 h – Osnovna škola

Srijeda 12.04.17. – Gradina 13.00 h – Prostorije MZ Četvrtak

Četvrtak 13.04.17. – Donji Zalukovik 11.00 h – Osnovna škola Četvrtak

Četvrtak 13.04.17. – Vlasenica 13.00 h – Sala za sastanke Skupštine opštine Vlasenica

Napominjemo da je krajnji rok za prijave 30. april 2017. godine.