Vlasenica: Potpisani sporazumi o uspostavljanju adresnih registara

vlas kucni brojeviDirektor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Miloš Komljenović i načelnik opštine Vlasenica potpisali su danas u Banjaluci sporazume o uspostavljanju adresnih registara na području 15 opština.

Pored Vlasenice, sporazume su potpisali načelnici opština: Kneževo, Mrkonjić Grad, Šipovo, Ribnik, Teslić, Srbac, Derventa, Modriča, Prnjavor, Šamac, Pelagićevo, Lopare, Rogatica i Ugljevik.

Komljenović je novinarima, nakon potpisivanja, pojasnio da adresni registar predstavlja evidenciju svih ulica i kućnih brojeva stambeno-poslovnih objekata na području jedne lokalne zajednice, a centralni adresni registar koji vodi Uprava sadržavaće podatke za čitavu Republiku Srpsku.

“Zahvaljujući ovoj evidenciji u lokalnim zajednicama neće više biti adresa sa kućnim oznakama bb, koje prema zakonskim odredbama i ne bi trebalo da postoje, a što je od ogromnog značaja za lociranje građana i njihove imovine, njihovu bezbjednost, kvalitet njihovog života i, uopšte, ostvarivanje svih prava građana”, naglasio je Komljenović.

Prema njegovim riječima, samo postojanje evidencije tačnih adresa olakšaće rad službi poput Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH, Zavoda za statistiku, policije, pošte, hitne pomoći, vatrogasaca, socijalnih radnika i drugih.

“Zahvaljujući ovim evidencijama, nadležnim službama biće lakše da reaguju u vanrednim situacijama i situacijama elementarnih nepogoda, ali i da obavljaju različita istraživanja, popise, socijalne karte i slično”, dodao je Komljenović.

On je precizirao da je u Republici Srpskoj adresni registar do sada u potpunosti uspostavljen i verifikovan na području opštine Istočno Novo Sarajevo, a uspostavljanje je u toku u još 10 lokalnih zajednica.

“Opštine koje su danas potpisale sporazume trebalo bi da uspostave adresne registre do kraja godine”, najavio je Komljenović.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević rekao je za Srnu da će adresnim registrom svaka opština dobiti bazu podataka bez kojih se ne može živjeti u savremenom dobu.

Adresni registri u BiH osnivaju zahvaljujući donatorskim sredstvima Švedske “CILAP” projektom, koji realizuju uprave za geodetske i imovinskopravne poslove Republike Srpske i Federacije BiH.

“Riječ je o projektu čija je realizacija počela 2013. godine u cijeloj BiH, a uspostavljanje adresnog registra samo je jedna od komponenata projekta”, zaključio je Komljenović.

Direktor Švedskog donatorskog projekta za unapređenje zemljišne administracije u BiH /CILAP/ Anđa Zimić rekla je da je budžet cijelog projekta 12 miliona KM, a podrazumijeva izgradnju kapaciteta za efikasniju i moderniju zemljišnu administraciju BiH.

Ona je pojasnila da će adresnim registrom biti omogućeno da građani sve svoje podatke nađu na jednom mjestu, da ne moraju šetati od kancelarije do kancelarije.