Vlasenica: Obukama ekonomski osnažiti žene

Osnazivanje zena VlasenicaKomisija za socijalnu zaštitu i inkluziju opštine Vlasenica implementirala je projekat vrijedan 18.000 KM, u sklopu kojeg je nabavljeno po pet računara i profesionalnih šivaćih mašina, na kojima će raditi žene iz socijalno marginalizovanih kategorija u ovoj opštini.

15 hiljada konvertibilnih maraka za implementaciju ovog projekta obezbijedio je UNICEF, dok je opština Vlasenica učestvovala sa dodatnih tri hiljade.

„Pomažemo ženama iz posebnih, odnosno socijalnih kategorija da se mnogo lakše i mnogo brže prekvalifikuju i pronađu sebe u određenim zanimanjima, a onda, ponovo u saradnji sa opštinom Vlasenica, na neki način, lakše će doći do samozapošljavanja i do zapošljavanja u određenim privrednim subjektima“, izjavila je Gordana Trampić, predsjednica SO Vlasenica.

Ovakvi projekti su veoma značajni jer stvaraju radna mjesta, čime se direktno doprinosi cjelokupnoj lokalnoj zajednici.

„Nadam se da će obuke rada na računaru i rada na mašinama za šivenje biti jako uspješne i da će u narednom periodu i nakon završetka ovog projekta nastaviti se sa ovakvim i sličnim obukama“, rekao je Slaviša Vlasenica Osnazivanje zenaPejanović, predsjednik Komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju opštine Vlasenica.

Polaznice obuke se nadaju da će im ovaj projekat obezbijediti mogućnost da steknu nova znanja, a nakon toga i nove izvore prihoda.

„Ovo je jedno moje novo iskustvo. Drago mi je što sam u ovom projektu, na ovoj obuci. Hvala opštini“, rekla je Naida Kurjak.

„Svaki vid ovakve obuke i bilo čega da se pokrene, smatram da je jako značajan. Nadam se da će nastaviti dalje i u budućnosti, da će što više žena da se uključi“, izjavila je Svetlana Marjanović.

Podršku projektu je pružilo i vlaseničko Udruženje žena „Podrinje“, koje je za potrebe obuka ustupilo na korišćenje svoje prostorije.