Vlasenica: na Šumarskom fakultetu obilježen Svjetski dan šuma (video)

Svjetski dan šuma u VlaseniciDanas je u Vlasenici obilježen Svjetski dan šuma. Studenti Šumarskog fakulteta u Vlasenici, u saradnji sa učenicima Osnovne škole i Srednjoškolskog centra i ove godine su pripremili kulturno-umjetnički i muzički program čija glavna poruka ističe važnost šuma i o tome kako se prema šumama trebamo odnositi.

Šume pokrivaju preko 30% kopnenih površina na planeti i predstavljaju najraznovrsniji ekosistem koji utiče na funkcionalnost ostalih ekosistema. Zbog ubrzane eksploatacije, razvoja poljoprivrede i širenja gradova, svake godine je sve manje površina na kojima rastu šume. Raduje to što postoje mladi ljudi koji prepoznaju problem.

„Ako se nastavi ovim tempom, može se reći da će se šume ubrzo naći u problemu, ali se nadam da moje generacije i generacije mlađih ljudi, da ćemo uspjeti da popravimo stanje u šumarstvu“, govori Nikola Petrović, student IV godine Šumarskog fakulteta u Vlasenici.

Otkako je otvoren, Šumarski fakultet u Vlasenici čini okosnicu razvoja ovog kraja.

„U principu, studijski program ‘Šumarstvo’ je bitan Univerzitetu Istočno Sarajevo, jer ovo je jedini studijski program ove vrste u istočnom dijelu, ali isto tako je veoma bitan za lokalnu zajednicu. Upravo ovaj studijski program omogućava mladim ljudima da ovdje završe svoje obrazovanje i, na kraju krajeva i da ostanu na ovim prostorima i da nađu posao“, izjavio je za UPSMedia Siniša Berjan, prorektor za nauku, istraživanje i razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Svjetski dan šuma u Vlasenici„Ostvarili smo taj cilj da u Vlasenici napravimo visokoškolsku ustanovu, koja se bavi obrazovanjem šumara-inženjera i postdiplomaca. Osnovni cilj nam je da što bolje eksploatišemo šume na prostoru opštine Vlasenica i ne samo u Vlasenici. Proizvodeći dobre kadrove, imaćemo bolje rezultate, a cilj nam je da šumsko gazdinstvo u Vlasenici posluje pozitivno. U ovoj godini imamo prvi put situaciju, poslije toliko godina, da je šumsko gazdinstvo poslovalo pozitivno. Očekujemo i naredne godine i svake naredne će sigurno biti sve bolje i bolje“, objašnjava nam načelnik opštine Vlasenica, Miroslav Kraljević.

Teško je zamisliti  izlete i druženja u prirodi bez šuma, ali, podsjetili smo se i činjenice koju smo dobro znali – šume su pluća čovječanstva, kao i stanište brojnih vrsta.

„Regulišu odnos kiseonika i ugljen dioksida, zatim smanjuju efekat staklene bašte, utiču pozitivno na klimatske promjene, štite nas od erozija, štite nas od poplava, tako da šume su značajne za cjelokupni opstanak čovječanstva. One su životno stanište i mnogih životinjskih i biljnih vrsta, tako da, za cjelokupni opstanak čovječanstva, šume su neophodne, šume su značajne i moramo ih čuvati. Ne samo jedan dan da im posvetimo, već da svaki dan posvećujemo očuvanju šuma“, kaže doc. dr Dejana Stanić, dekan Šumarskog fakulteta.

Manifestacija povodom Svjetskog dana šuma organizuje se na Šumarskom fakultetu od 2013. godine.