Učenici SŠC “Milorad Vlačić” uređuju jevrejsko groblje i promovišu jevrejsku kulturu

vlasenica jevrejsko grobljeU današnjoj akciji, koja je realizovana uz podršku Opštinske uprave i preduzeća “Čistoća”, učešće je uzelo 40 učenika srednjoškolskog centra.

“Jednom prilikom za vrijeme časa odveo sam učenike da obiđu jevrejsko groblje i oni nisu mogli prepoznati tu površinu, iako se nalazi pored samog puta i tada je pokrenuta inicijativa od strane učenika Ekonomske škole da se organizuje akcija čišćenja groblja”, izjavio je danas profesor Dragan Ilić povodom akcije uređenja jevrejskog groblja u Vlasenici, koje je u izuzetno lošem stanju.

“Dosta ljudi zna da u Vlasenici postoji jevrejsko groblje, ali malo njih zna gdje se nalazi i u kakvom je stanju. Groblje se nalazi na padini pored puta za Sušicu, u blizini Doma zdravlja i broji 30 nadgrobnih spomenika. Poslednji spomenici koji se nalaze na ovom lokalitetu su iz perioda prije početka Drugog svjetskog rata, a poznato je da je početkom rata kompletna jevrejska zajednica u Vlasenici stradala”, rekao je Ilić.

Profesor Ilić najavio je i program koji pripremaju gimnazijalci, a koji će predstaviti dio kulture naroda koji je nekada živio u Vlasenici. Programom je predviđeno upoznavanje sa ulogom Jevreja u prošlosti ovog grada, a zatim i sa literarnom i muzičkom tradicijom jevrejskog naroda. “Veče jevrejske kulture” će se održati 09.03.2017. u prostoru Narodne biblioteke u Vlasenici, sa početkom u 18.00 časova.