Učenici iz Vlasenice pokazali preduzetnički duh

ucenicko vlasenicaU Srednjoškolskom centru „Milorad Vlačić“ u Vlasenici sprovodi se aktivnost „Učeničko preduzetništvo“. Učenici su osnovali svoja virtuelna preduzeća koja imaju zadatak da simuliraju rad realnog preduzeća. Učenici, pravi preduzetnici, riješili su da iskoriste praznike ovih dana i predstave svoje proizvode. Ali i da zarade.

Nakon obavljene obuke i upoznavanja o metodama i načinu izrade biznis plana, učenici su podijeljenii u šest timova, a svaki tim formirao je svoju preduzetničku kompaniju i pronašao oblast u kojoj će djelovati. Svoje ideje i prijedloge realizuju uz pomoć profesora.

„Interesovanje učenika je veliko, ovo je za njih nešto novo, prvi put se susreću sa realnim stvarima, odnosno da posluju sa realnim, stvarnim novcem, jer ovo dosad sve što su radili bilo je na papiru, sada je njihov zadatak bio da na osnovu te svoje biznis ideje sastave poslovni plan, odnosno da realizuju ono ucenicko preduz vlšto su napisali u tom biznis planu“, rekla je Svjetlana Lazić, profesor i koordinator na projektu.

Učenici su svoje ideje pronalazili u svakodnevim situacijama i planovi su im krajnje praktični i primjenjivi.

„Povodom Osmog marta, odlučili smo se za neki mali dio proizvoda – uradili smo dekorativne ruže i ukrasne dekorativne svjećnjake. Juče i danas smo prodavali naše proizvode i zadovoljni smo. Planiramo i da za Vaskrs uradimo nekih naših proizvoda, nešto zanimljivo, neke korpice, uskršnja ukrasna jaja, a vidjećemo i još neke zanimljive detalje“, rekla je Gorana Milić, učenica ekonomske škole.

Raznovrstan asortiman usluga privukao je i veliki broj posjetilaca, pa je ponuda vrlo brzo rasprodata.

I preostala učenička preduzeća imala su veoma zanimljive ideje, a neki su se pokazali pravim preduzetnicima pa su se vodili idejom da svima najbitnije da su nahranjeni.

„Mislili smo pošto svi rade nešto posebno, mi smo htjeli baš da budemo posebni, a veća je prodaja jer svako hoće da pojede nešto, stoga smo mi osnovali pekaru. Imamo kiflice, posne bajadere, oblande, projarice“, izjavila je Tijana Vitomir..

„Juče smo pravili razne kutije, imali smo neke šoljice i učenicima se baš svidjelo, a prije izrade smo anketirali učenike da vidimo šta im se najviše sviđa i oni su baš pokazali veliko interesovanje za to“, ucenicko djecacirekla je Željana Mazić, učenica ekonomske škole.

„Učeničko preduzetništvo“ realizuje se u okviru projekta „Mladi preduzetnici za društvene promjene“ koji implementira Udruženje „Prijatelji Srebrenice“ uz podršku ambasade Kraljevine Holandije u BiH. Aktivnost se sprovodi u srednjim školama u regiji Birač, a cilj projekta je unaprijediti položaj mladih kroz jačanje ponude savjetodavnih usluga mladim preduzetnicima.