U Zvorniku počela „Svetosavska nedjelja“

poela-svetosavska-nedjelja-3-800x512U zvorničkom Domu omladine počela je „Svetosavska nedjelja“, 25. po redu, posvećena prvom srpskom arhiepiskopu, svetitelju i prosvjetitelju Svetom Savi. Manifestacija je počela Književnom i muzičkom večeri pod nazivom „Zvornički književnici svom gradu“.

Tradicionalnu manifestaciju, koja je nastarija ove vrste u Republici Srpskoj, otvorio je načelnik odjeljenja za privredu, razvoj, poljoprivredu i društvene dejlatnosti grada Zvornik Milan Cvijetinović koji je naglasio da Gradska uprava uvijek podržava ovakve i slične manifestacije.

„Ovom prilikom zahvaljujemo se svima na njihovom doprinosu da ova ‘Svetosavska nedjelja’ bude obilježena onako kako to dolikuje. Svim školama čestitam njihovu slavu i zahvaljujem se svima koji njeguju tradiciju srpskog narada iz oblasti kulture, obrazovanja i svega što je potrebno da omladina zna, uči i da nastavi poslije nas“, poručio je Cvijetinović.

Radosav Perić, predsjednik zvorničkog Odbora SPKD „Prosvjeta“, istakao je da je značaj „Svetosavske nedjelje“ veliki.

„Ova manifestacija ima veliku kulturnu vrijednost za našu djecu, za mlade ljude, kao i za nas starije, da se sjetimo našeg duhovnika Svetog Save, da sačuvamo naše narodne običaje koji su možda najljepši u svijetu, a posebno da sačuvamo naš jezik, duhovnost i da se jedni na druge oslanjamo. Ovom prilikom želim reći da je veliku ulogu u našem kulturnom životu dalo SPKD ‘Prosvjeta’ Zvornik, koji su i inicijator ove i mnogih drugih kulturnih manifestacija. Obaveza nam je da ova Nedjelja traje, da imamo sve bolje i ljepše sadržaje koji nam oplemenjuju i krijepe dušu“, rekao je Perić.

U okviru književno-muzičke večeri svoje stihove predstavili su Snežana Nikolić, Dana Gavrić, Slavoljub Tomašević, Cvijan Đapanović, Simo Ilić, Ilinka Matić, Borka Miličić i Rosa Janjušić Blažanović, dok su gosti večeri bili Radmila Đokić iz Bijeljine, kao i učenici Osnovne muzičke škole iz Zvornika.

U okviru „Svetosavske nedjelje“, danas će u Domu omladine biti održan koncert narodnih pjesama i igara zvorničkog Kulturno-umjetničkog društva „Sveti Sava“.

Izbor sportiste godine grada Zvornika, koji će ove godine biti održan 20. put po redu, biće u srijedu, 25. januara, dok je u četvrtak, 26. januara, planirana Svetosavska akademija na kojoj će o Svetom Savi besjediti Stanislav Tomić, profesor iz Zvornika.

U okviru Svetosavske akademije, učenici Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ i Tehničkog školskog centra izvešće dramski i recitatorski program, a nastupiće i Prvo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“.

Na Savindan, 27. januara, u svim hramovima biće služene svete liturgije, a u školama proslavljena školska slava.

Manifestacija se završava u subotu, 28. januara, Svetosavskim balom u motelu „Laguna“ na kome će gost biti beogradska glumica Biljana Đurović.

Prethodno će u Rekreativno-sportskom centru biti organizovan Svetosavski turnir u ženskoj odbojci za pionirke na kome će učestvovati ekipe iz Srbije i Republike Srpske.

Organizatori „Svetosavske nedjelje 2017“ su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Zvornik, Srpska pravoslavna crkva i Dom omladine, a pokrovitelj Gradska uprava Zvornik.