U Vlasenici održano „Veče jevrejske kulture“

vece jevresjek u vlasGimnazijalci iz Vlasenice organizovali su „Veče jevrejske kulture“. Program je organizovan sa željom da se predstavi dio kulture jevrejskog naroda koji je nekada živio u Vlasenici.

Programom su brojni posjetioci upoznati sa ulogom Jevreja u prošlosti ovog grada, a zatim i sa literarnom i muzičkom tradicijom jevrejskog naroda.

„Drago mi je prije svega da je ovaj korak napravljen u Vlasenici i da postoji tako veliki broj mladih ljudi koji su spremni da istražuju, da pišu o Jevrejima iz Vlasenice, Jevrejima koji su bili ovdje i koji su bili vrijedni i poštovani građani, poštovani trgovci, a nažalost svi su stradali u jednom danu. Nadam se da ćemo ovu saradnju nastaviti i ubuduće“, izjavio je povodom manifestacije Eli Tauber, sekretar Jevrejske zajednice u BiH.

Srednjoškolcima, ali i starijim posjetiocima ove zanimljive manifestacije mnogo je značilo upoznavanje sa jevrejskom kulturom u ovom gradu, a iz Turističke organizacije poručuju da je ovo korak više ka turističkoj afirmaciji Vlasenice.

„Samim tim što je jevrejsko groblje utemeljeno davno, ono predstavlja kulturno-istorijsku baštinu i Vlasenice skoro isto kao i jevrejskog naroda. Iznimno je pričati koliko bi značilo da jedan takav spomenik bude uređen i dostupan, a na kraju krajeva i dostupan turistima. S druge strane, ovo veče koje je posvećeno jevrejskoj kulturi govori o nematerijalnoj baštini, odnosno o tradiciji, kulturi, literaturi“, izjavio je Nenad Lelek, direktor Turističke organizacije Vlasenica, ističući da je bitno da svi Vlaseničani, ali i brojni gosti, saznaju šta je Vlaseničanima ostavila jevrejska zajednica koja je nekada živjela u ovom gradu.

„Nekada je u Vlasenici živjelo desetak jevrejskih porodica sa 60 članova, i tako je bilo sve do Drugog svjetskog rata, svi su stradali u jednom danu, početkom rata. U Vlasenici postoji jevrejsko groblje koje je prije nekoliko dana takođe uređivano. Ovo nije prvi kontakt sa predstavnicima jevrejske zajednice, nastavićemo saradnju i vezano za održavanje tradicije i da prisustvo Jevreja bude bar tako simbolično u Vlasenici“, rekao je Dragan Ilić, profesor u SŠC „Milorad Vlačić, koji je i pokrenuo cijelu akciju.

Sve je počelo kada su učenici, u okviru projekta „Ja građanin“, iz predmeta „Demokratija“ odabrali za rad problem nepoznavanja istorije svog grada, između ostalog i nepoznavanje kulture i običaja vece jevrejaJevreja koji su nekada živjeli u ovom gradu.

„Ja prva nisam znala skoro ništa, profesor nas je upoznao sa velikim djelom istorije tog naroda i mnoge poznate ličnosti, koje su poznate u svijetu, živjele su u Vlasenici i treba da se ponosimo time“, rekla je Milica Đurđić, učenica 4. razreda gimnazije.

Posjetioci su u programu mogli da uživaju u muzici, ali i poeziji, svojevrsnom podsjećanju na tradiciju i običaje vlaseničkih Jevreja. „Veče jevrejske kulture“ održano je u saradnji SŠC „Milorad Vlaćić“, opštine Vlasenica i Turističke organizacije ovog grada.