U Vlasenici obilježen Narandžasti dan – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

Narandzasti danSvakog 25. dana u mjesecu obilježava se “Narandžasti dan” – dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

I Vlasenica je danas bila dio ove globalne kampanje, a tim povodom u sali SŠC „Milorad Vlačić“ organizovana je akcija plesanja zumbe, kojom je izražen protest protiv nasilja nad ženama.

Organizator događaja je Opština Vlasenica uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT i Fondacije „Lara“ Bijeljina.

„Ono što je jako pohvalno jeste da su ovu akciju podržali mladi ljudi. Jako je bitno da govorimo o nasilju, da Narandžasti dangovorimo posebno o nasilju nad ženama i djevojčicama, a takođe je jako bitno da svaku od inicijativa podržavaju lokalne zajednice i da imaju osjećaj prema mladim ljudima koji zaista imaju jako dobre ideje za promjene u lokalnoj zajednici“, izjavila je Amela Sačić iz Instituta za razvoj mladih KULT.

„Ja inače ne igram zumbu, ovo je prvi put da učestvujem na jednom ovakvom događaju, to je danas manje bitno da li treniramo zumbu ili ne, bitno je da smo se okupili i da smo poslali poruku, ako ništa drugo da smo svjesni nasilja nad ženama i da smo spremni da se borimo protiv toga“, izjavila je za UPSMedia jedna od učesnica Ljiljana Savinović.

Pored Vlasenice, Narandžasti dan na ovaj način danas je obilježen i u Sarajevu, Tuzli, Visokom, Bosanskoj Krupi i Mostaru.