U Milićima počeli „Dani Milutina Milankovića“

dani_milutina_milankovicaIzložbom fotografija i dokumenata pod nazivom “Život i djelo Milutina Milankovića”, u srednjoškolskom centru u Milićima, koji po ovom naučniku nosi ime, sinoć je otvorena manifestacija “Dani Milutina Milankovića”, koja će trajati do 12. maja.

Programom manifestacije, predviđeno je da danas (09.05.) u Domu rudara u Milićima, glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske izvedu predstavu „Posljednji mejdan Petra Kočića“, u kojoj glavnu ulogu igra Željko Erkić. Predstava počinje u 20 časova, kaže direktorica milićkog srednjoškolskog centra Vesna Bogičević.

„U srijedu je planiran nastup recitatora, muzičara, horova i folklornih ansambala iz Milića i susjednih opština, a u četvrtak će biti prikazan dokumentarni film ‘Putnik kroz vasionu i vekove’, režisera Dušana Vuleković“, navela je Bogičevićeva.

Predsjednik beogradskog Udruženja „Milutin Milanković“ Slavko Maksimović izrazio je zadovoljstvo što jedna škola u Republici Srpskoj nosi ime Milutina Milankovića i čuva ga od zaborava. 

„Saradnja je počela prije nekoliko godina otvaranjem Parka velikana, kada je ovdje postavljena i bista Milutina Milankovića, a nastavljena je organizovanjem `Dana Milutina Milankovića`, koji su sadržajno veoma raznovrsni i bogati“, naveo je Maksimović. 

Na svečanosti je govorio i načelnik opštine Milići Momir Lazarević, koji je istakao da opštinske vlasti podstiču kulturne u naučne aktivnosti u toj lokalnoj zajednici, u čemu SŠC ima važnu ulogu.

Organizator manifestacije je SŠC „Militin Milanković“, a pokrovitelji opština Milići i Kompanija „Boksit“.

Izvor: Radio Magic.ba