Srebrenica: Okrugli sto „Dijaspora za ekonomiju regije“

okrugli sto dijasporaSrebrenica je danas domaćin događaja pod nazivom “Dijaspora za ekonomiju regije” sa ciljem intenzivnijeg uključivanja dijaspore u razvoj opština Srebrenica, Bratunac, Milići, Vlasenica i Zvornik, ali i sa ciljem povećanja saradnje privatnih sektora Holandije i Bosne i Hercegovine.

Organizator okruglih stolova je Razvojni program Ujedinjenih nacija, u saradnji sa lokalnim partnerima iz Srebrenice.

„Za današnji prvi okrugli sto imali smo veliki interes dijaspore, među kojima je bilo preko stotinu zanteresovanih investitora od kojih smo odabrali 30 za nas najinteresantnijih koji imaju kapital, koji imaju znanja, koji imaju stručna iskistva i koji su željni da investiraju u ovu regiju. U tom smislu, a računajući na pad stranih investicija u našu državu, pokazalo se vrlo interesantnim rad sa dijasporom i njihovo ulaganje i invstiranje u razvoj ove regije. Potencijal postoji, posebno kada su u pitanju prirodni resursi, rude, šume, vode, turizam, poljopivreda, dakle, sve ono što je potrebno i našoj zemlji, ali i EU, za šta ima obezbjeđeno tržište“, istakao je na današnjem sastanku Ćazim Salimović, jedan do najnagrađivanijih menadžera u BiH i jedan od organizatora sastanka.

Današnjim okruglim stolom zadovoljni su i iz Ambasade Kraljevine Holandije u BiH, a učešćem na ovom događaju svoju petogodišnju misiju u BiH završiće ambasador Jurijanokrugli sto dijaspora lus lamerc Krak, nakon čega odlazi u penziju.

„Zadovoljna sam što vidim brojne kompanije vezane za dijasporu koje ovdje jasno ističu koji su to uslovi i razlozi koji bi ih privukli da investiraju u ovu regiju. Holandska ambasada je već više godina uključena u podršku društveno-ekonomskom razvoju ove regije, ali, kao što svi znamo, donatori dolaze i odlaze, a dijaspora ostaje. Ona je životna linija za njihove familije, ali i za ovu regiju, i ja mislim da je dijaspora zaista ključna za razvoj privrede kako ove regije, tako i cijele BiH. Naravno, od ključne važnosti je i Opština i informacije koje bi trebali dostaviti svim zainteresovnaim investitorima“, izjavila je Lus Lamerc, zamjenica ambasadora Kraljevine Holandije u BiH.

Drugi okrugli sto u širem sastavu biće održan oko 10. avgusta, nakon čega će u Srebrenici biti održana konferencija sa dijasporom, u koju bi bili uključeni svi zainteresovani investitori. Sudeći prema današnjem sastanku, rezultati saradnje sa dijasporom, uskoro bi trebali biti vidljivi, zaključuju naši sagovornici.