Sajam poljoprivrede i privrede u Vlasenici

U Vlasenici je danas organizovan Drugi sajam poljoprivrede i privrede, koji je okupio oko 60 izlagača koji se bave voćarstvom, mljekarstvom, pčelarstvom i sličnim djelatnostima.

Sajam je svečano otvorio načelnik opštine Dragoslav Todorović.

„Hvala svima koji su odvojili vrijeme za sajam na kojem promovišemo poljoprivredu. Razvoj poljoprivrede definisan je kao strateška odrednica naše opštine, a ovogodišnji sajam proširen je na razvoj cjelokupne privrede. Posebno moram istaći da je lokalna zajednica u prethodnom periodu napravila dobru saradnju sa firmom HIP-EX iz Goražda sa kojima smo zajedno podigli zasade jagodičastog voća. Ovaj sajam je potvrda da će opštinska uprava uvijek davati podršku poljoprivrednoj proizvodnji, a na nama je da nastavimo ovu tradiciju“, rekao je načelnik Opštine Vlasenica Dragoslav Todorović.

Ovaj sajam organizuje se drugi put u Vlasenici, a organizatori se nadaju da će postati tradicija kojom će se ponositi i buduće generacije u ovom gradu. Organizacija CARE International implementira ovaj projekat u saradnji sa lokalnim partnerima, a danas je ispred ove organizacije govorila direktorica Sumka Bučan.

„Zadovoljstvo mi je što je CARE i ove godine dio uspješne priče, jer je sajam plod dvogodišnje saradnje organizacije CARE i opštine Vlasenica. Ovo je na neki način kruna naše saradnje koja se ogleda u podršci razvoju poljoprivrede, podršci pri otvaranju regionalne savjetodavne službe, a posebno smo ponosni što je naša organizacija podržala žene preduzetnice. Drago mi je da je sajam prepoznat i od drugih institucija, medija i nadamo se da će svake godine biti sve uspješniji i da će biti instrument ekonomskog osnaživanja opštine“, rekla je Sumka Bučan, direktorica CARE International Balkans u BiH.

Na sajmu su uručene nagrade najuspješnijim mljekarima, stočarima, malinarima, pčelarima i zahvalnice za doprinos razvoju poljoprivrede na području opštine Vlasenica.

„Izlagao sam na mnogo sajmova, dobijao mnogo nagrada, ali na ovakvu organizaciju nisam naišao, na sve se mislilo. Zaista sam zadovoljan i interesovanjem za moje proizvode i samim sajmom“, rekao je Milorad Stanišić, pčelar iz Zvornika.

Danas je zvanično potpisan i ugovor o eksperimantalnom voćnjaku između opštine Vlasenica i CARE International.

Sajam je organiziran u okviru Projekta ‘“Uključiv ekonomski rast i stvaranje zaposlenja u istočnoj BiH-Regija BIRAČ'“, a finansiraju ga Evropska unija, Austrijska razvojna agencija i CARE Austrija.