„Oaza mira“ u Kladnju

Održavanjem volonterske akcije sadnje cvijeća i ukrasnog bilja, kao i postavljanjem table „Oaza mira“ ispred hotela „Bosna“, u Kladnju će 24.10. s početkom u 10 časova otpočeti podizanje mirovnog parka.

Ova volonterska građanska inicijativa ima za cilj promovisanje mira i suživota, a za njihovu realizaciju su zaduženi volonteri i volonterke iz Kladnja, kojima će se pridružiti i njihovi prijatelji iz opštine Vlasenica.

Ovo će biti prva volonterska akcija u okviru projekta „Oaza mira“ koja je rezultat šest okruglih stolova koji su za cilj imali podršku dijalozima u donošenju zaključaka koji doprinose miru i pomirenju. Nakon inicijativa u projektnim opštinama biće organizovane zajedničke radionice „Upravljanje konfliktima“.

Ova inicijativa se realizuje u okviru projekta “Oaza mira“ koji provodi UŽ „Priroda“ Bratunac, a koji je podržan kroz projekat PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovni.

Projekat se provodi u šest opština koje su uključene u projekat PRO-Budućnost: Goražde, Novo Goražde, Bratunac, Srebrenica, Vlasenica i Kladanj.