Preduzetnici iz regije Birač na sajmu u Gračanici

img_7114Na najvećem Sajmu preduzetništva u BiH „Grapos Expo 2017“ koji je otvoren danas u Gračanici učestvuju i preduzetnici iz regije Birač.

Deset preduzetnika ima priliku da u naredna četiri dana predstave svoje proizvode i ideje, ostvare poslovne kontakte, kao i da se upoznaju i umreže sa preduzetnicima iz cijele BiH i svijeta. Osim preduzetnika, Sajam će posjetiti i članovi savjeta za razvoj omladinskog preduzetništva, koji su formirani u pet opština regije Birač, uz podršku projekta „Mladi preduzetnici za društvene promjene“.

„Jako sam zadovoljna sajmom, zainteresovanošću za naš štand, neki se čak interesuju i da kupe moje proizvode, a ja to nisam planirala, ja sam htjela samo da izložim proizvode. Nadam se da ću sklopiti i neke poslove, tek je prvi dan u toku, a ako će biti svaki dan kao i prvi – vrlo sam zadovoljna. Hvala Udruženju ‘Prijatelji Srebrenice’ koji su nam omogućili da učestvujemo u projektu i koji su nam ovakvo iskustvo prisustva na ovakvom sajmu obezbijedili“, rekla je za UPSMedia Slađana Perić, iz kompanije „Metropolis“ iz Zvornika.

Sajam u Gračanici jedan je od najposjećenijih u BiH, a organizatori očekuju da će tokom četiri dana trajanja, sajam posjetiti oko 40.000 ljudi. Grapos Expo utiče na stvaranje pozitivne privredne klime, kao i na otvaranje novih preduzeća, stav je organizatora.

„Gračanica je oduvijek bila sredina u kojoj su se od ničega stvarale velike vrijednosti. Svjesni te činjenice, mi želimo osnažiti taj dobar glas i ostvariti pozitivan uticaj na privredni razvoj, stvaranje pozitivne preduzetničke klime, povećanje konkurentnosti privrednog sektora, kao i bolje međusobno povezivanje privrednih subjekata i regija koje se bave preduzetništvom“, izjavio je Nusret Helić, načelnik opštine Gračanica.

„Drago mi je što danas vidim brojne privrednike i političke lidere, što nam daje za pravo da naš sajam, ali i opštinu Gračanica, smatramo za pravu adresu za svaki vid privredne saradnje. Ovogodišnji Grapos-Expo podstaknuće brojne investitore i ulagače da ulože u poslovne ideje, kojih na ovom sajmu ima pregršt“, rekao je Nedžad Nuhanović, direktor sajma „Grapos Expo 2017“.

Izlagači su firme iz metalnog i drvnog sektora, građevinarstva, inovacija, turizma i uslužnih djelatnosti, a izlagači očekuju i da će biti sklopljeni brojni poslovi i da će biti potpisani vrijedni ugovori. I preduzetni iz regije Birač, u okviru projekta „Mladi preduzetnici za društvene promjene“, učestvuju na najvećem sajmu preduzetništva u BiH.

Prvog dana sajma održana je i panel-diskusija „Poslovno okruženje u funkciji razvoja preduzetništva“ i radionica „Kako postati preduzetnik“. Sajam na istoj lokaciji kao i prethodnih sedam godina organizuje opština Gračanica, uz pokroviteljstvo Vlade BiH. Sajam će biti zatvoren u petak, 21.aprila.

Cilj projekta „Mladi preduzetnici za društvene promjene“ je unaprijediti položaj mladih kroz jačanje ponude savjetodavnih usluga mladim preduzetnicima. Projekat provodi Udruženje „Prijatelji Srebrenice“ uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u BiH, u saradnji sa opštinama.